Jamien gnocchit ja kurpitsakastike

Jamie jatkaa menestyksekästä voittokulkuaan. Mie sain joululahjaksi herran uusimman teoksen, keittokirjan nimeltä Jamien fiilisruokaa. Muhkea kirja sisältää jos jonkinlaisia herkullisia ohjeita ja erityisen runsaasti kauniita kuvia. Otin ensimmäiseen kokeiluun gnocchit ja kurpitsakastikkeen.

Mie olen kerran aiemminkin kokeillut gnocchien tekoa. Silloin kaikki ei mennyt niin kuin Strömsössä, vaan gnoccheista tuli hirmuisen ähräämisen jälkeen painavia palloja ja miulle tuli kauheat traumat. Enosaatehdägnocchejayhyy. Nyt aika oli kypsä uudelle kokeilulle. En ole edelleenkään mikään maailman kätevin ihminen, joka osaisi tehdä gnoccheista(kaan) erityisen kauniita, mutta tällä kertaa ne onnistuivat muuten erittäin hyvin. Nyt niiden rakenne oli ilmava ja jauhojen sijaan niissä maistui peruna.

Kurpitsakastikkeesta tuli mahdottoman hyvää. Alkuperäisessä ohjeessa käytetään talvikurpitsaa, mutta sitä ei pidemmänkään kyttäilyn jälkeen kaupassa ollut, joten tartuin myskikurpitsaan. Toimi! Chilin määrää voi jokainen säädellä oman makunsa mukaiseksi, mutta miusta tulisuus sopi aika mukavasti pehmeänmakuisen kurpitsan piristäjäksi.

Tarkkasilmäinen huomannee, että gnoccheista jää jälkelle a) kaksi valkuaista ja b) uuniperunoiden kuoret. Niillekin keksittiin käyttöä, joten jatkuu seuraavassa numerossa...



Gnocchit ja kurpitsakastike

alunperin kirjasta Jamien fiilisruokaa (mutta omin muutoksin)

4 annosta

Gnocchit
1 1/2 kg perunoita
2 keltuaista
2 1/4 dl vehnäjauhoa (Jamiella tipo 00, mie kokeilin durumjauhoja)
suolaa (Jamiella myös muskottipähkinää)

Pese perunat ja pistele ne haarukalla.
Paista uunissa 200 asteessa noin tunti, tai kunnes ovat sisältä aivan pehmeitä.
Anna perunoiden jäähtyä vähän. Halkaise ne ja kaavi sisukset kulhoon.
Muussaa perunamassa ja anna vielä jäähtyä, jos eivät ole käsiteltävän lämpöisiä.
Tee perunamassan keskelle syvennys ja lisää siihen keltuaiset ja vehnäjauhot. Sekoita massa tasaiseksi ja mausta.
Tee taikinasta (pala kerrallaan) vähän peukaloa paksumpia tankoja. Jaa tangot parin sentin pätkiin.
Gnocchien pintaan voi vielä pyöräyttää haarukalla raidat.
Keitä gnoccheja kiehuvassa, suolatussa vedessä noin kolme minuuttia ja nostele reikäkauhalla pois.
Kaikkia gnoccheja ei kannata mättää kattilaan kerralla, mie taisin keittää neljässä erässä.

Kurpitsakastike
1 kurpitsa (Jamiella talvikurpitsa, miulla myskikurpitsa)
4 valkosipulinkynttä
chiliä
rosmariinia (Jamiella tuoretta, miulla kuivattua)
ripaus suolaa ja sokeria
öljyä

Puolita kurpitsa, kaavi siemenet ja rihmat pois. (Siemenetkin voi paahtaa uunissa.)
Paista kurpitsanpuolikkaita uunissa (leikkuupinta ylöspäin) noin tunti, tai kunnes se on pehmeää.
Anna kurpitsan jäähtyä ja kaavi sitten hedelmäliha kuoresta. Soseuta sauvasekoittimella ja lisää tarvittaessa hieman vettä.
Kuumenna öljyä pannulla. Hienonna valkosipuli ja lisää se pannulle. Varo käräyttämästä.
Lisää myös chili ja rosmariini.
Lisää kurpitsasose ja mausta. Kurpitsakastike ei tarvitse pitkää kypsennysaikaa, lähinnä lämmitys riittää.

Gnocchit voi lisätä suoraan pannulle kurpitsakastikkeen joukkoon. Sekoita hyvin, jaa lautasille ja raasta päälle parmesaania.

Kommentit

Suositut tekstit

Seuraa Instagramissa @kuudespaisti