Spaghettia ja tomaattikastiketta

Niin kauan kuin muistan, lempiruokani on ollut spaghettia ja tomaattikastiketta. Ajan myötä monet muutkin ruokalajit ovat päässeet lähelle - esimerkiksi fajitat tai todella hyvä pihvi - mutta ykköspaikkaa pitää silti sama vanha pasta al pomodoro. (Sama pätee muuten elokuviin: vaikka monia muitakin ihania elokuvia on, ikuinen parhaus on silti Herrat pitävät vaaleaverisistä).

Tämä ruokalaji on niin yksinkertainen, etten merkkaa siihen edes mitään tarkkoja määriä. Jokainen varmaan ymmärtää suunnilleen, minkä verran suolaa kastikkeeseen tulee, tai että kahdesta purkista tomaattimurskaa tulee isompi kastike kuin yhdestä. Ja ennen kuin kukaan kysyy, mitä ihmettä sokeri tekee kastikkeessa: pieni sokeriripaus tomaattikastikkeessa pehmentää ja syventää sen makua. 

Tätä sekoitellessa (puukauhalla, tietenkin) voikin kuvitella olevansa italialainen. Mie kuvittelen itseni mieluummin Sophia Loren -tyyliseksi kuin esiäiti-mallin edustajaksi.Tomaattikastike pastalle

tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia
(valkosipulia + öljyä)
suolaa, sokeria, oreganoa ja meiramia
tuoretta basilikaa

Jos haluat käyttää valkosipulia (en laita sitä aina), hienonna se pieneksi ja kuullota kattilassa öljyssä keskilämmöllä - varo ettei se pala. Lisää tomaattimurska ja kiehauta. Kun tomaattimurska pulpahtelee, lisää kaikki mausteet paitsi tuore basilika, laita kansi päälle ja jätä hautumaan. Kastiketta kannattaa hauduttaa vähintään vartti, muttei ollenkaan haittaa vaikka se jäisi muhimaan pariksi tunniksikin.
Lisää ihan lopussa reilusti tuoretta basilikaa, hauduta hetki ja tarjoile sitten pastan kanssa. Päälle vielä vähän parmesaania.

Kommentit

Suositut tekstit

Seuraa Instagramissa @kuudespaisti