Paahdettuja kurpitsansiemeniä - ja pari sanaa myskikurpitsasta

"Löysin" myskikurpitsan kai pari vuotta sitten, kun hauskanmuotoinen möllykkä odotteli kaupan kasvishyllyssä. Päätin ottaa selvää, miten sitä voisi käyttää ja totesin, että varsin monella tavalla. Sen maku on ihanan pehmeä, melko mieto ja hieman makea. Myskikurpitsan voi paahtaa puolitettuna uunissa kuorineen päivineen ja kaapia sitten hedelmälihan kuoresta esimerkiksi sosekeittoon. Myös uunissa paahdetut myskikurpitsakuutiot ovat ihania, mutta sitä varten kurpitsa pitää kuoria.

Myskikurpitsan kuoriminen ei onneksi ole vaikeaa. Leikkaa kannat pois ja leikkaa kurpitsa poikkisuunnassa kahtia siitä kohdasta, jossa se alkaa leventyä. Sen jälkeen kuori yläosa normaalisti kuorimaveitsellä. Kun myskikurpitsaa alkaa kuoria, ensimmäisen ohuen kuorikerroksen alta paljastuu vaaleanvihertävä kerros. Jatka kuorimista: vain selkeän oranssi hedelmäliha kannattaa käyttää - vihertävä on puisevaa.
Myskikurpitsan leveämpi alaosa kannattaa vielä puolittaa, jotta saat kaavittua myös siemenet ja rihmat pois. Siemeniä ei kannata heittää hukkaan, vaan paahtaa nekin uunissa. Tässä siihen pikaohje, joka toimii siis myös muiden kurpitsalajien siemenillä:

Paahdetut kurpitsansiemenet

Irrota kurpitsansiemenet rihmoista. Huuhtele tarvittaessa.
Kiehauta reilusti vettä kattilassa ja lisää vähän suolaa. Keitä kurpitsansiemeniä noin 10 minuuttia.
Siivilöi siemenet, laita ne kulhoon, lisää vähän öljyä ja suolaa ja pyörittele.
Levitä siemenet pellille ja paista 150 asteessa noin 20-30 minuuttia.
Paahdetut kurpitsansiemenet sopivat hyvin pikkunaposteltaviksi, sämpylätaikinaan, salaatteihin...

Paahdetut kurpitsansiemenet sopivat pikkunaposteltavaksi niinkin hyvin, etten ehtinyt napata niistä edes kuvaa. Todistusaineisto siis syötiin - tälläkin kertaa.

Kommentit

Suositut tekstit

Seuraa Instagramissa @kuudespaisti