Ruusukaalia granaattiomenasiirapilla ja suolapähkinöillä

Joko saa innostua joulusta? Ei se mitään, innostun silti. En voi sille mitään että jo marraskuun puolella (hyshys, pahimmassa tapauksessa lokakuun, mutta ei kerrota kenellekään) täytyy kaivella kirjahyllystä joulukeittokirjoja inspiraatioksi. Oman jouluni vietän lapsuudenkodissa, mutta tykkään nauttia joulunajasta jo ensimmäisestä adventista lähtien ja herkutella jouluun vivahtavilla ruoilla. Tämä tarkoittaa siis kaikkea muuta kuin perinteisiä jouluruokia. Käytän paljon jouluun vivahtavia sävyjä, kuten täyteläisyyttä, juhlavuutta ja perinteiden yhdistämistä uuteen, sekä raaka-aineita, vaikkapa juustoja, mausteita ja ruusukaaleja.



Ruusukaaleja. Olenko jo kertonut, kuinka palavasti rakastan ruusukaaleja? Nuo pikkuiset kaaliset, jotka jakavat mielipiteet kahtia: niitä joko rakastetaan tai vihataan. En tiedä ketään, joka suhtautuisi neutraalisti ruusukaaleihin. Jopa lapsena, jolloin en pitänyt kypsennetystä kaalista vaan halusin kaalini suoraan leikkuulaudalta tuoreeltaan, olin sitä mieltä ettei joulu voi tulla ilman ruusukaaleja. Ruusukaaleja ja äidin imellettyä perunalaatikkoa. Ja suklaakonvehteja! Kotitekoisia kermakaramelleja ja fudgea. Jouluna makeat herkut ovat aina vetäneet enemmän, mutta ruusukaalit ja perunalaatikko ovat silti ehdottomia.



Miusta ruusukaalit ovat hurmaavia höyrytettyinä, kevyesti suolalla maustettuina, mutta olen alkanut kokeilla myös muita versioita. Usein ruusukaali yhdistetään pekoniin, mutta tässä toinen kummastus: en pidä pekonista. Ruusukaali-pekoniyhdistelmästä napsisin pelkät ruusukaalit toivoen, ettei pekonin maku ole tarttunut niihin. Jonkinlainen suolaisuus kuitenkin sopii ruusukaalien kylkeen, ja siitä lähti tämä kuningasajatus: ruusukaaleja granaattiomenasiirapilla ja suolapähkinöillä.



Jos siulla ei ole granaattiomenasiirappia etkä saa sitä mistään, sitruunamehutujaus ajaa melkein saman asian. Viime aikoina Kuudennessa paistissa on kuitenkin esiintynyt paljon granaattiomenasiirappia hyödyntäviä ohjeita, eikä loppua niille ole näkyvissä. Ei liene yllättävää, että jääkaapissani on pullo granaattiomenasiirappia, johon olen täysin hullaantunut ja jolle keksin jatkuvasti uutta käyttöä. Granaattiomenasiirappia voi myös keitellä granaattiomenamehusta – joko pullossa myytävästä tai suoraan hedelmistä puristetusta – ja siirapissa on se kiva puoli, ettei se sotke koko keittiötä yhtä helposti kuin tuore granaattiomena. Karamellisoituessa granaattiomenasiirapin hapokkuus ja makeus korostuvat, ja tuloksena on varsin addiktoiva maku.



Ruusukaalia granaattiomenasiirapilla ja suolapähkinöillä


yhdelle lounaaksi


200 g ruusukaaleja
vettä
ripaus suolaa
öljyä
loraus (noin ruokalusikallinen) granaattiomenasiirappia
suolapähkinöitä


Peitä pannun pohja vedellä. Puolita ruusukaalit.
Kiehauta vesi. Lisää pannulle ruusukaalit ja höyrytä niitä kannen alla muutama minuutti, kunnes ne ovat puolikypsiä. Mausta suolalla.
Nosta kansi pois ja anna veden haihtua pannulta kokonaan.
Lisää tilkka öljyä ja sekoita hyvin. Lisää sitten granaattiomenasiirappi ja sekoita hyvin pannulla. Anna siirapin karamellisoitua noin minuutin ajan. Nosta sitten pois kuumalta liedeltä.
Kumoa ruusukaalit lautaselle ja ripottele päälle suolapähkinöitä. Koristele halutessasi granaattiomenansiemenillä, ja sitten herkuttele.

Kommentit

  1. Mä olen tehnyt vastaavantyyppistä ruusukaali-granaattiomenalisäkettä ja se on ihanaa!

    VastaaPoista
  2. Jee, taas uusi ruusukaaliresepti testattavaksi! Turkista roudattua granaattiomenasiirappiakin on sopivasti kaapissa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin luvata ettei ole viimeinen ruusukaaliresepti nyt kun niiden sesonki on :)

      Poista
  3. Saa ja saa ja innostutaan :D Ihanat maut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulu on viides vuodenaika, nautitaan siitä niin paljon kuin mahdollista :)

      Poista
  4. Ruusukaalit on kyllä mun herkkua! <3 Viime vuonna ostin sellaisia ihania väriltään liloja lajikkeita.

    -Heidi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miullakin oli niitä viime vuonna, olivat ihania :)

      Poista
  5. Mä myös rakastan ruusukaaleja. Tein kerran karpalo, sinihomejuusto, ruusukaali salaattia, joka maistui älyn hyvältä, mutta oli visuaalinen katastrofi. http://www.kuitetekee.com/2015/10/28/ruusukaalisalaatti-karpaloilla/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ehkä kaunein salaatti, mutta makuyhdistelmä kuulostaa niin mahtavalta että täytyy kokeilla!

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Seuraa Instagramissa @kuudespaisti