Pasta alla Norma

Vietin pari vuotta sitten viikon Sisiliassa, ja sinä aikana ehdin syödä yhtä ja samaa ruokaa kolme kertaa. Söin sitä kolmessa eri paikassa, ja joka kerralla se oli hieman erilaista mutta mielettömän hyvää. Kyseessä on sisilialainen pasta alla Norma.

Sisilian reissun jälkeen otin Norman myös omaan repertuaariini. Sisilia opetti myös sen, että yhtä ainoaa oikeaa versiota ei ole olemassakaan, mutta idea pysyy kuitenkin samanlaisena. Jamie Oliverilla on tietysti oma versionsa Normasta samoin kuin David Roccolla, joten aloin kehitellä omaani.

Pasta alla Norma on hyvin yksinkertainen pasta. Tomaattikastikkeen kanssa ei tarvitse ihmeemmin kikkailla, mutta munakoison kypsentämisessä onkin jo vaihtoehtoja. Olen tehnyt Normaa paistamalla munakoisokuutiot rapsakoiksi pannulla tai paistamalla ne uunissa. Sisilian innoittamana säilöin munakoisoja sott'olio eli öljyyn ja tein Normaa niistä. Yksinkertaisin vaihtoehto on kuitenkin paistaa ensin munakoisot pannulla ja jatkaa kastikkeen tekemistä suoraan siitä.

Perinteisesti Normaan kuuluu ricotta salata, eli kovaksi kypsytetty ja suolattu ricottajuusto. Tätä ei joka kaupasta löydy, joten olen raastanut useimmiten päälle parmesaania. Kannattaa kokeilla myös murusteltua fetaa - toimii yllättävän hyvin.

Mistä pasta sitten on saanut nimensä? Norma on Bellinin ooppera, ja tarinan mukaan Cataniassa kehitettiin tämä ruoka kyseisen oopperan kunniaksi. Mie tykkään liittää nimen myös Marilyn Monroeen, hänen oikea nimensähän oli Norma Jeane.Pasta alla Norma

4 annosta

1 munakoiso
öljyä
1 sipuli
pari valkosipulinkynttä
chiliä
2 prk tomaattimurskaa
sale & pepe
ripaus sokeria
oreganoa
tuoretta basilikaa
spaghettia, penneä tai muuta pastaa

Viipaloi munakoiso ja ripottele viipaleiden päälle suolaa. Kun munakoiso "itkee", pyyhi neste ja suola pois ja kuutioi viipaleet.
Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Hienonna basilika.
Paista munakoisokuutioita pannulla öljytilkassa. Öljy imeytyy munakoisoon nopeasti, mutta voit jatkaa paahtamista hetken aikaa kuivalla pannulla ja lisätä sitten tilkan vettä. Sekoittele koko ajan.
Alenna lämpöä ja lisää pannulle hieman öljyä. Kuullota sipuleita öljyssä ja sekoita ne sitten munakoisojen kanssa. Mausta chilillä.
Kaada tomaattimurska pannulle ja sekoita. Mausta ja jätä hautumaan ainakin vartiksi.
Juuri ennen tarjoilua lisää kastikkeeseen basilika ja sekoita.

Kommentit

Suositut tekstit

Seuraa Instagramissa @kuudespaisti