Chili con/sin carne

Talvipakkasilla tekee mieli jotain lämmittävää, vähän tulistakin ja varmasti täyttävää ruokaa. Mie turvaudun usein chiliin (muulloinkin kuin talvella). Se ei vaadi paljon työtä, hautuu itsekseen hellalla ja on mielettömän herkullista. Se ei kärsi ollenkaan uudelleenlämmityksestä, joten sitä voi huoletta tehdä valtavan määrän ja syödä useana päivänä peräjälkeen.

Chilistä saa helposti kasvisversion jättämällä jauhelihan pois ja lisäämällä papujen määrää. Chiliin tulee chiliä oman maun mukaan missä muodossa hyvänsä: jauheena, kuivattuina hiutaleina, itse hienonnettuina, tuoreena, tulisena kastikkeena... Mie ostin etnokaupasta pussillisen kuivattuja chilejä ja käytän niitä useimmiten, kun teen chiliä. Niiden maku on mukava ja ne ovat hyvin riittoisia.

Chili on muutenkin mahtavan muunneltavaa ruokaa. Sitä voi syödä tortilloiden välissä smetanan ja avokadon kanssa niin kuin meillä useimmiten, mutta yhtä hyvin se sopii riisin tai paistettujen bataattisiivujen kanssa. Jos chiliin lisää enemmän nestettä, siitä saa tuhdin keiton.

Tiesitkö, että Marilyn Monroe kävi syömässä chiliä sen jälkeen, kun oli ollut mallina kuuluisaan alastonkuvaan? Paikka oli Barney's Beanery, ja se on toiminnassa edelleen.Chili con carne

suuri määrä

600 g jauhelihaa
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
suolaa, sokeria, jeeraa
chiliä oman maun mukaan
3 prk tomaattimurskaa
2 prk kidneypapuja

Hienonna sipulit ja valkosipuli. Kuullota sipulit öljyssä ja siirrä ne hetkeksi sivuun odottamaan.
Paista jauheliha pannulla ja mausta suolalla ja jeeralla.
Lisää sipulit takaisin pannuun ja mausta chilillä.
Lisää pannulle tomaattimurska. Mausta ripauksella sokeria.
Huuhtele pavut ja lisää ne kaiken muun sekaan. Sekoittele hieman ja jätä sitten hautumaan.

Lisäksi
tortilloita
smetanaa tai creme fraichea tai turkkilaista jogurttia
avokadoja

Paloittele avokadot tai tee niistä guacamolea.
Levitä tortillan päälle smetanaa, chiliä ja avokadoja ja kääräise rullalle.

Kommentit

Suositut tekstit

Seuraa Instagramissa @kuudespaisti