Spaghetti napoletana - ja Aglio&olio

Saanko esitellä keittokirjan, joka kuuluu ehdottomasti suosikkeihini: Saku Tuomisen, Tuukka Kosken ja Kimmo Kivilahden Aglio&olio. Sain kirjan kerran joululahjaksi, ja olen todennäköisesti käyttänyt sitä enemmän kuin mitään muuta keittokirjaa, jos toteutettujen ruokien perusteella lasketaan. Osa keittokirjoista on enemmänkin fiilistelykäytössä: ihania kuvia, tarinoita ja ruokia, joita miekin varmaan sitten joskus kokkaan. A&O on kyllä myös fiilistelykirja, mutta siinä on loistava kokoelma simppeleitä ohjeita, joita oikeasti ryhtyy käyttämään.

A&O on pastakirja. Meillä syödään melko paljon pastaa, joten ei ole ihme, että A&O viettää enemmän aikaa levällään jossain pöydällä kuin siististi hyllyssä paikallaan. A&O:n rento italialainen tyyli on lähellä omaani - ei niitä määriä ole aina pakko ilmoittaa tarkkaan, vaan laitetaan sen verran, että se riittää. A&O on siitäkin kiva, että ohjeet ovat aidon italialaisia, mutta kirjoittaja suomalainen - suurin osa raaka-aineista löytyy siis lähikaupasta eikä mukana ole käännösvirheitä. Kirjassa on ohjeita niin arkeen kuin juhlaan, kasvispastoja, lihapastoja, kalapastoja, uunipastoja... siis varmasti jokaiselle jotain. Tästä mie tykkään, tähän mie aina palaan. 

Tällä kertaa kokeiluun pääsi klassikkopastoihin kuuluva spaghetti napoletana. Napoletanaa sanotaan oikein perinteiseksi peruskastikkeeksi, ja kovin italialainen fiilis siitä tulikin. Aglio&olion ohje on tavoilleen uskollisesti ilman määriä, mie laitoin nyt niillä määrillä, joita itse käytin. Yksinkertainen ja ihanan pehmeä tomaattikastike sopi hyvin syksyiseen iltaan. Spaghetti napoletana

noin 6-8 annosta

2 punasipulia
voita+oliiviöljyä
4 isoa tomaattia
1 prk kokonaisia kuorittuja tomaatteja
1 prk tomaattimurskaa
suolaa+sokeria
melkein kokonainen ruukku basilikaa

Lisäksi spaghettia (joka keitetään kiehuvassa suolatussa vedessä al denteksi) +  parmesaania

Hienonna punasipulit ja kuullota keskilämmöllä voissa+öljyssä 10 minuuttia.
Paloittele tomaatit, lisää ne pannulle ja hauduta 10 minuuttia.
Lisää tölkkitomaatit, tomaattimurska, suola ja sokeri. Hauduta taas noin 10 minuuttia.
Surauta sauvasekoittimella tasaiseksi, maista ja tarvittassa lisää suolaa tai sokeria. Hauduta hetki.
Lisää silputtu basilika, hauduta viitisen minuuttia, lisää lopuksi nokare voita ja tarjoile spaghetin kanssa. Raasta päälle parmesaania.

Kommentit

Suositut tekstit

Seuraa Instagramissa @kuudespaisti