Paahtopaistisalaatti

Paahtopaisti on sellaista herkkua, jota on silloin tällöin saatava - useimmiten silloin, kun herkku on tarjouksessa. Paistista riittää riemua pitemmäksi aikaa, sillä noin kilon palasta saa usemman päivän ruoat.

Meillä paahtopaistin valmistaminen menee suunnilleen näin:
Otetaan paisti jääkaapista huoneenlämpöön hyvissä ajoin (= puoli tuntia tai jopa tuntia ennen). Jonkin ajan kuluttua laitetaan uuni päälle 125 asteeseen. Tässä vaiheessa on vielä rauha maassa. 
Kääritään paahtopaistipaketti auki. Showtime! Kissa ilmaantuu päiväunilta sohvalta / sängyn alta / saunasta ja osoittaa äärimmäistä kiinnostusta. Tarkastellaan paistia mahdollisesti poistettavien kalvojen varalta ja ryhdytään tarvittaviin toimenpiteisiin. Taustanau'unta voimistuu huomattavasti tehosteenaan jalkojen puskeminen sekä työpöydän laidalle ilmestyvä kurkotteleva tassu, joka melkein onnistuu tempaisemaan paistipaketin puhtaalle lattialle / hameelle / kissan naamalle. Hierotaan paistiin mausteita (sale&pepe). Crescendopainotteista naukuaariaa sävytetään kehräyksellä, kissa nousee jalkaa vasten ja tempoo kynsillään hametta. Nostetaan hametta, laitetaan paisti uunivuokaan; crescendo voimistuu. Tökätään paistin paksuimpaan kohtaan paistolämpömittari ja käsketään sen hälyttää 62 asteen sisälämpötilan kohdalla. Pelätään naapurien ilmestyvän ovelle konsertin kutsumana. Uunivuoka uuniin, kissankippo esiin, kissaa varten varatut paistinpalat kippoon ja kiireesti kissan ruokapaikalle, jonne kissa edelleen huutokehräten kävelee takajaloillaan kipon perässä. Paisti uunissa, kissa kipolla, rauha maassa ja kaikilla hyvä tahto.

Paisti saa siis sisälämpötilaltaan olla noin 60-65 astetta. Silloin se jää vielä kauniin punertavaksi ja meheväksi. Kypsymisaika on noin tunti-puolitoista per paistikilo. Tällä kertaa aikaa kului noin 800 gramman paistin kanssa n. 45 minuuttia. Kääräise paisti folioon lepäämään noin puoleksi tunniksi. Paahtopaistisalaatti

sekalaisia salaatteja (esim. rucolaa, vuonankaalia, jääsalaattia...)
pikkutomaatteja 
oliiveja 
punasipulia
paprikaa (raakana tai uunissa kypsennettynä)
paahtopaistia
(fetaa - teen joskus fetalla, joskus ilman)
öljyä + balsamiviinietikkaa

Uunissa kypsennetty paprika
- halkaise paprika(t) pituussuunnassa
- poista kanta ja siemenkota
- laita uunipellille kuoripuoli ylöspäin
- paista n. 250 asteessa kunnes kuori mustuu (tällä kertaa siihen meni n. 25 minuuttia)
- ota pois pelliltä ja laita pussiin tai kannen alle jäähtymään (auttaa kuoren irtoamisessa)
- vedä kuoret irti ja leikkaa paprika suikaleiksi
- voi purkittaa: Lisää paprikoille yrttejä, valkosipulia ja öljyä niin että ne peittyvät ja anna marinoitua. Säilytä jääkaapissa. 

Salaatti
Pese salaatit ja pikkutomaatit. 
Puolita pikkutomaatit ja kuutioi paprika (jos siis käytät sen raakana). 
Tee punasipulille mitä tykkäät: hienonna pieneksi tai leikkaa puolirenkaiksi ja vaikka paista vähän aikaa pannulla. Paistaminen ei ole pakollista.
Oliivit voi myös paloitella pienemmiksi tässä vaiheessa. 
Leikkaa paahtopaistista ohuita siivuja, jotka voit vielä halutessasi viipaloida.
Kokoa salaatti, lisää vähän öljyä ja balsamiviinietikkaa kastikkeeksi ja syö. 

Kommentit

  1. Ihana tarina kissan tekemisten kanssa! Ruoka näyttää oikein herkulliselta. Kuten myös muutkin reseptit. Tuon uunipaprikavinkin otan talteen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuon uunipaprikaohjeen mie voisin postata joskus vielä erikseen, niin löytyy helpommin myöhemminkin :)

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Seuraa Instagramissa @kuudespaisti