Kreikkalaiset kesäkurpitsapalloset – kolokithokeftedes

Kolokithokeftedes. Eikö olekin mahtava sana? Selvästi sukua Maija Poppasen supercalifragilisticexpialidocusille, sanalle jonka voi sanoa kun ei keksi muuta sanottavaa. Toimii myös kiltin (keittiö)ihmisen voimasanana (voihan kolokithokeftedes!). Kolokithokeftedes eli kreikkalaiset kesäkurpitsapalloset on myös erinomainen tapa kuluttaa kesäkurpitsaa, jota maa iloksemme tuottaa tänä vuodenaikana runsaasti. Itsehän en kykene kasvattamaan mitään muuta kuin basilikaa, mutta iloitsen lähikaupan edullisista ja hyvistä kesäkurpitsoista.



Kun valitset kesäkurpitsoita, ota mieluiten pieniä, napakoita ja kokoonsa nähden painavia. Isot kesäkurpitsat ovat vetisempiä ja siksi laimeampia, ja niiden sisus on usein höttöinen. Jos kasvatat itse kesäkurpitsoja, huom huom! Myös kesäkurpitsankukat voi käyttää. Täytä ne esimerkiksi juustoisella risotolla, sulje terälehdet suppuun ja paista uunissa.



Pidän kesäkurpitsasta melkein eniten viipaloituna ja pannulla (valkosipuli)öljytilkan kanssa molemmin puolin paistettuna sellaisenaan. Niitä voi käyttää myös esimerkiksi aivan taivaallisiin feta-kasvisleipäsiinpastakastikkeeseen tomaatin ja artisokan kanssaherkkusieni-kesäkurpitsasalaattiinihanaan italialaistyyliseen paistokseen tomaatin ja mozzarellan kanssa tai tyynesti pizzaan. Tai sitten niistä voi tehdä kolokithokeftedes.



Kolokithokeftedes

1 kg kesäkurpitsoita (valitse mieluimmin pieniä, napakoita ja kokoonsa nähden painavia)
2 kananmunaa
tuoreita yrttejä (käytin timjamia, myös esimerkiksi minttu, ruohosipuli tai persilja kävisivät)
2 dl vehnäjauhoja
200 g fetaa (levy on kätevämpi kuin kuutiot)
reilusti öljyä paistamiseen

Raasta kesäkurpitsat. Laita raaste lävikköön, ripottele päälle suolaa ja anna olla puolisen tuntia.
Purista kesäkurpitsaraasteesta ylimääräinen neste mahdollisimman hyvin pois ja siirrä raaste kulhoon.
Riko kananmunat ja vatkaa niiden rakenne kevyesti. Lisää kesäkurpitsaraasteen joukkoon kananmunat, yrtit ja jauhot. Sekoita hyvin.
Murustele joukkoon feta. Fetan ei tarvitse olla pientä murua, isohkot karkeat palaset käyvät hyvin. Sekoita varovasti.
Kaada öljyä suureen pannuun ja kuumenna. Muotoile esimerkiksi kahden lusikan avulla kesäkurpitsamassasta pallosia, jotka voit vielä painaa litteämmiksi. Paista pannulla melko korkealla lämpötilalla pari minuuttia per puoli, eli kunnes saavat kullanruskeaa väriä.
Nosta valmiit kolokithokeftedekset talouspaperin päälle, jotta niistä imeytyy ylimääräinen öljy pois. Tarjoile esimerkiksi tsatsikin, rucolan ja viininlehväkääryleiden kanssa.

Kommentit

  1. Mikä sana! En varmasti osaa sanoa sitä sen paremmin kuin tuota maijapoppassanaakaan, vaikka kreikkalaisessa ravintolassa olenkin töissä ollut. Herkullisen kuuloinen resepti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanalla voi huvittaa itsään ja kesäkurpitsapallosilla herkutella :)

      Poista
  2. Herkullisen näköinen ja maistuis. Nimen tosin skippaan, siihen ei kieli taivu :D

    VastaaPoista
  3. Onpa hyvän näköistä ,nam:) ja hassulta tosiaankin kuulostaa meikäläisen korvaan tuo nimi;D

    VastaaPoista
  4. Eikö vois tehdä vaan kesäkurpitsa-feta-pihvejä? Niihin mun kielikin taipuu. 😁 Mutta ehdottomasti kokeilun arvoinen ohje!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa näitä kutsua miksi haluaa, mie vaan tykkään hulluista sanoista 😁

      Poista
  5. Herkullista ja suht. simppeliä!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Seuraa Instagramissa @kuudespaisti