Härkissalaatti
Keneltäkään ei liene jäänyt huomaamatta, että lihankulutusta pitäisi vähentää. Syitä siihen on useita, mutta niistä monet liittyvät tavalla tai toisella ekologisuuteen. Nyky-yhteiskunnassa tietoa ja "tietoa" puskee joka tuutista ähkyyn asti ja ihmisen pitäisi olla monella tavalla valistunut, fiksu ja tiedostava. Entä jos se tuntuu uuvuttavalta? Että vielä lihansyönnillekin pitäisi tehdä jotain.
Onneksi WWF on julkaissut selkeän Lihaoppaan. Nimestään huolimatta se esittelee myös kasvikunnan proteiininlähteitä, jotka toimivat hyvänä vaihtoehtona lihalle. Opas kertoo selkeästi ja nopeasti liikennevalovärein, mitä kannattaa välttää, mitä harkita ja mitä suosia. Lisätietoa on saatavilla niille, jotka haluavat lukea asiasta enemmän. Liha ei siis ole kokonaan kiellettyä eikä ketään pakoteta kasvisruokailijoiksi (en ole itsekään), mutta oppaan avulla tulevaisuuden kannalta kestävämpi syöminen on tehty helpommaksi. Lihansyönnin vähentämisen ja kasvisten syömisen lisäämisen on todettu olevan myös ihmisen itsensä kannalta hyväksi.
Näillä eväin ostin ensimmäistä kertaa härkistä. Olen syönyt sitä aiemmin, mutten ole ostanut itse. Heti oli selvää, mitä teen: salaattia, jossa on sekä mietoja että voimakkaampia makuja härkiksen seurana. Nainen kassajonossa: jos satut lukemaan tämän niin terveisiä, tässä on se salaatti josta kerroin kun kysyit mitä aion härkiksestä tehdä :)
Härkissalaatti
kahdelle
sekalaisia salaatinlehtiä
pala kurkkua
aurinkokuivattuja tomaatteja kuutioina
2 avokadoa
1 pkt härkistä
1 pallo mozzarellaa
Marinoidut tomaatit
n. 100 g pikkutomaatteja
suolaa
öljyä (esim. aurinkokuivattujen tomaattien purkista)
balsamicoa
basilikaa
Tee ensin marinoidut tomaatit: Leikkaa pikkutomaatit neljäsosiksi ja laita kulhoon. Rouhi päälle suolaa, lisää vähän öljyä sekä balsamicoa. Revi joukkoon basilikaa ja jätä odottamaan siksi aikaa, kun teet salaatin.
Pese salaatit tarvittaessa. Viipaloi kurkku ja paloittele mozzarella. Halkaise avokadot, poista kivet, kuutioi kuoressaan ja kaavi hedelmäliha kuoresta lusikalla.
Sekoita kulhossa kaikki muut salaatinainekset paitsi härkis ja tomaatit.
Lämmitä härkistä mikrossa jotta se ei ole aivan jääkaappikylmää. Sekoita joukkoon max. 1 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä.
Lisää härkis ja marinoidut tomaatit salaattiin. Sekoita ja nauti vaikka suoraan kulhosta.
Onneksi WWF on julkaissut selkeän Lihaoppaan. Nimestään huolimatta se esittelee myös kasvikunnan proteiininlähteitä, jotka toimivat hyvänä vaihtoehtona lihalle. Opas kertoo selkeästi ja nopeasti liikennevalovärein, mitä kannattaa välttää, mitä harkita ja mitä suosia. Lisätietoa on saatavilla niille, jotka haluavat lukea asiasta enemmän. Liha ei siis ole kokonaan kiellettyä eikä ketään pakoteta kasvisruokailijoiksi (en ole itsekään), mutta oppaan avulla tulevaisuuden kannalta kestävämpi syöminen on tehty helpommaksi. Lihansyönnin vähentämisen ja kasvisten syömisen lisäämisen on todettu olevan myös ihmisen itsensä kannalta hyväksi.
Näillä eväin ostin ensimmäistä kertaa härkistä. Olen syönyt sitä aiemmin, mutten ole ostanut itse. Heti oli selvää, mitä teen: salaattia, jossa on sekä mietoja että voimakkaampia makuja härkiksen seurana. Nainen kassajonossa: jos satut lukemaan tämän niin terveisiä, tässä on se salaatti josta kerroin kun kysyit mitä aion härkiksestä tehdä :)
Härkissalaatti
kahdelle
sekalaisia salaatinlehtiä
pala kurkkua
aurinkokuivattuja tomaatteja kuutioina
2 avokadoa
1 pkt härkistä
1 pallo mozzarellaa
Marinoidut tomaatit
n. 100 g pikkutomaatteja
suolaa
öljyä (esim. aurinkokuivattujen tomaattien purkista)
balsamicoa
basilikaa
Tee ensin marinoidut tomaatit: Leikkaa pikkutomaatit neljäsosiksi ja laita kulhoon. Rouhi päälle suolaa, lisää vähän öljyä sekä balsamicoa. Revi joukkoon basilikaa ja jätä odottamaan siksi aikaa, kun teet salaatin.
Pese salaatit tarvittaessa. Viipaloi kurkku ja paloittele mozzarella. Halkaise avokadot, poista kivet, kuutioi kuoressaan ja kaavi hedelmäliha kuoresta lusikalla.
Sekoita kulhossa kaikki muut salaatinainekset paitsi härkis ja tomaatit.
Lämmitä härkistä mikrossa jotta se ei ole aivan jääkaappikylmää. Sekoita joukkoon max. 1 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä.
Lisää härkis ja marinoidut tomaatit salaattiin. Sekoita ja nauti vaikka suoraan kulhosta.
Voi miten herkulliselta kuulostava salaatti : ) Marinoituja tomsuja en ole tehnyt aikoihin, kiitos muistutuksesta! Täällä härkisfani, joka viikoittain popsii tuota jauhelihan meillä korvannutta tuotetta...ne uudet maustetut BBQ ja itämainen ovat muuten kokeilun arvoisia!
VastaaPoistaMie kokeilin tähän ihan sitä perusversiota, mutta itämainen vois hyvin mennä vaikka tulisten kasvisnuudeleiden proteiininlähteeksi :)
PoistaHärkis on todella hyvää! Ja tämä salaatti vaikuttaa kyllä herkulta.
VastaaPoistaJep, ei jää viimeiseksi härkisruoaksi tässä huushollissa.
PoistaTäällä syötiin eilen Härkistä, tykkään. Sopii varmasti salaattiinkin mukavasti.
VastaaPoistaToimii salaatissa erinomaisesti :)
PoistaMinä en ollut tuota WWF:n lihaopasta huomannutkaan. Kiitos vinkkauksesta, käyn tutkimassa. KIvan salaatin oot Härkiksestä tehnyt. Tykkäsin kovasti noista marinoiduista tomaateista - tuo tähänkin salaattiin varmasti hauskan säväyksen.
VastaaPoistaTuo on oikeasti kätevä opas: selkeä, positiivinen ja välttää turhan saarnaamisen. Kiva että tykkäsit salaatista ja tomaateista :)
PoistaKommenteista päätellen olen ainoa, jonka suussa tuo Härkis (sekä Nyhtis) tuntuu kerran syödylle karjalanpaistilihalle... Mutta hienoa, että erilaisia vaihtoehtoja on! Siun salaatti kuulostaa kyllä muuten erinomaiselta :-)
VastaaPoistaMakuja on monia. Söin vähän aikaa sitten ravintolassa nyhtöhernesandwichin. Tarjoilija kysyi tietysti, maistuiko, ja kertoi sitten että nyhtöherne jakaa kovasti mielipiteitä. Onneksi härkiksen tilalla voi tässä salaatissa käyttää muutakin :)
PoistaMä olen tykännyt härkiksestä kun sen maustaa reippaasti ja paistaa (lue kärtsää) kuumalla pannulla. Uppoaa myös muulle perheelle!
PoistaTuo toimii varmasti!
PoistaVoi härkis! Milloinkohan minä pääsisin tuon härkiksen kimppuun. Ihanan maukkaan kuuloinen tuo salaatti marinadeineen!
VastaaPoistaSuosittelen härkistä :) Ja kiitos!
Poistaupean kuuloinen kokonaisuus!
VastaaPoistaKiitos!
PoistaJes, kiva härkissalaatti! Itse käytän härkistä usein, mutta en ole vielä testannut salaatissa. Nytpä taidan testata, kiitos inspiraatiosta!
VastaaPoistaKiva että tykkäät :)
PoistaOi, nytkö se WWF:n lihaopas on julki! Jee :) Mä olen parhaillaan just lukemassa kirjaa nimeltä "Lihansyöjien maa" (Taru Anttonen & Jukka Vornanen), siinä mainittiin että sellainen on tekeillä. Hyvä kirja muuten, suosittelen!
VastaaPoistaJep, klik klik vaan ja lihaopas löytyy sieltä :)
PoistaHärkistä en ole vielä kokeillut, mutta ajattelin aloittaa niistä pihveistä.
VastaaPoistaNiitä miunkin pitäis tehdä.
PoistaOnneksi on tällasia lihankorvikkeita, joilla kuka tahansa saa helposti vähennettyä lihankäyttöä :)
VastaaPoistaJep, miusta tässä ei oikeasti menetä mitään.
PoistaHärkis on meidänkin suosikki! Noita uusia makuja ei ollakkaan vielä maistettu.
VastaaPoistaEn miekään, tykkään maustaa itse :)
PoistaNyt inspiroit mut härkistacosalaattiin!
VastaaPoistaOo, kuulostaa hyvältä!
PoistaSehän olisikin naseva lihaopas jossa lukisi "Liha: älä syö". :D Mutta sellainen ei ehkä palvelisi oikein ketään..
VastaaPoistaHahaa! Ehkä sellainen viesti on kuitenkin luettavissa rivien välistä...
PoistaSöin yksi päivä lounassalaatin, jossa härkäpapuja (ei siis härkistä) ja kvinoaa. Maistui! Härkiksellä en olisi varmaan ostanut.
VastaaPoistaSaako kysyä mikset olisi härkiksellä ostanut?
PoistaOnpas kyllä herkullisen näköistä!
VastaaPoistaKiitos!
PoistaÄh, minä kirjoitan joka viikko johonkin postaukseen kommentiksi, etten ole vielä(kään) kokeillut Härkistä. No, en ole vieläkään. Pakko korjata asia jossain välissä.
VastaaPoistaHehe, kesti miullakin riittävän kauan ennenkuin paketti kotiutui.
PoistaTein eilen hieman tätä ohjettasi muokaten elämäni ensimmäisen Härkis-salaatin. Oli niin hyvää, ettei jäänyt ainoaksi kerraksi! :)
VastaaPoista