Aurapiparirullat (ja glögiä)

Tunnustan julkisesti: en ole mikään maailman suurin piparkakkuhullu. Ne ovat ihan hyviä ja kyllä mie niitä syön, mutta niihin ei tule samanlaista himoa kuin... no, vaikkapa suklaakonvehteihin. Kun olin pieni, piparkakkuja leivottiin uskollisesti, kunnes kerran kai toukokuussa niitä löytyi lähes täysi purkillinen kaapista. Niistä piparkakuista tuli pappilan hätävaraa, ja leipominen loppui siihen.

Analysoin kerran (liikaa aikaa?), mistä suhtautumiseni piparkakkuihin mahtaisi johtua, ja totesin suhtautuvani samalla lailla oikeastaan kaikkiin kekseihin, pikkuleipiin ja vastaaviin: ne ovat yleensä ihan hyviä ja syön niitä kyllä, mutta niihin ei iske himo. Paitsi jaffakekseihin. Ja tässä piilee vastaus kysymykseen, miksi piparkakut ja muutkin keksit ovat "ihan hyviä": niistä puuttuu mehevyys.

Tästä päästäänkin sitten itse aiheeseen, eli aurapiparirulliin. Näissä on nimittäin sitä mehevyyttä, mikä tavallisista piparkakuista puuttuu. Vahva sinihomejuusto sopii ihanasti mausteisen piparitaikinan kanssa. Suosittelen lämpimästi, että teet piparkakkutaikinan itse: se ei ole vaikeaa, hidasta tai kallista, mutta tuoksu sen sijaan on huumaava.

Näihin iskee himo. Aurapiparirullat

n. 18 kpl

Piparkakkutaikina

125 g voita
3/4 dl siirappia
1 dl sokeria
5 tl piparkakkumaustetta (voit laittaa mausteet myös erikseen tai lisätä maustetta, joka puuttuu pipariseoksesta ja on mielestäsi oleellinen)
1 kananmuna
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa tai leivinjauhetta

Lisäksi
n. 1/2 - 2/3 pkt aurajuustoa (tai muuta sinihomejuustoa)

Kiehauta voi, siirappi, sokeri ja piparkakkumauste kattilassa. Alenna lämpöä ja keitä sitä sekoitellen noin 5-10 minuuttia. Siirrä sivuun ja anna jäähtyä kunnolla.

Kun seos on jäähtynyt max. kädenlämpöiseksi, lisää kananmuna sähkövatkaimella vatkaten.
Sekoita jauhot ja sooda keskenään ja lisää ne taikinaan rauhallisesti sekoitellen.
Kun piparkakkutaikina on valmista, pakkaa se muovipussiin, painele litteäksi levyksi ja pidä a) jääkaapissa yön yli tai b) pakastimessa pitempään.

Kun alat leipoa aurapiparirullia, ota piparkakkutaikina esiin (jos se oli pakastimessa, varaa sulamisaikaa).
Kauli levy suorakaiteenmuotoiseksi. Sen ei tarvitse olla superohut.
Murustele päälle aurajuustoa niin, että sitä on kaikkialla.
Kääri rullaksi (niin kuin kääretorttu) ja leikkaa 18 palaan. Käännä palat kyljelleen ja paina hieman litteämmiksi.
Paista 200 asteessa n. 10 minuuttia.

Kommentit

Suositut tekstit

Seuraa Instagramissa @kuudespaisti