Italian ilta: antipasto di mozzarella, pomodori, zucchini e melanzane

Meillä oli eräänä marraskuisena lauantaina Italian ilta. Kun kerran Italia-teemalla iltaa vietetään, niin vietetään sitten pitkän kaavan mukaan. Suunnittelin illan ruoat, johon kuului niin antipasto, primo piatto, secondo piatto kuin dolcekin. Mikään pakkohan ei (Italiassakaan) ole syödä näin monta ruokalajia, mutta kivaa se on :)

Illan menu näytti tältä:
Antipasti: mozzarella, pomodori, zucchini e melanzane
Primo piatto: spaghetti con burro & salvia
Secondo piatto: bistecca con rucola (siis pihvi ja rucolaa)
Dolce: sorbetto di lampone (vadelmasorbetti)

Vink vink: menu sopisi erinomaisesti myös esimerkiksi itsenäisyyspäivän juhlintaan...

Antipasto on siis alkupala. Mie pidän sellaisista alkupaloista, jotka ovat melko yksinkertaisia, vain muutaman hyvän, toisiinsa sopivan raaka-aineen yhdistelmiä. Antipastoksi käy vaikka parmankinkkuviipaleet ja muutama pala cantaloupemelonia, parsaa parmesaanilla tai tässä tapauksessa mozzarellaa ja kasviksia.

Mitenkään mainostamatta Pirkkaa olen todennut, että Pirkan mozzarella di bufala on ihan mielettömän hyvää. Lopputulokseen on päädytty laajojen omakohtaisten erilaisten mozzarellojen parissa toteutettujen empiiristen tutkimusten perusteella. Jos mozzarella syödään sellaisenaan, Pirkan bufala on ehdotonta kärkeä. Jos taas mozzarellaa halutaan käyttää vaikka pizzan päälle tai muuhun ruokaan, jossa se kuumennetaan (uunissa), Galbani (jonka paketissakin lukee Numero uno in Italia) on erinomainen valinta. Myös Lidlin mozzarella toimii uuniruoissa erittäin hyvin. (Sen sijaan huonompia kokemuksia on eräästä kevytmozzarellapallosta, johon sorruin koska se oli hinnaltaan edullista, mutta joka ei sitten pizzan päällä maistunut YHTÄÄN miltään ja oli siis kaikkea muuta kuin hyvää.)

Tomaatit ovat tietysti klassikkoyhdistelmä mozzarellan kanssa, joten niitä päätin ainakin hankkia. Lähikaupassa oli sattumalta irtomyynnissä myös erikoisempia, tummempia pikkutomaatteja, joten ostin niitä tutumpien punaisten ja keltaisten lisäksi. Harkitsin myös tuoretta basilikaa, mutta pelkäsin sen kupsahtavan kylmässä ennen kuin pääsisin kaupasta kotiin. Sen sijaan nappasin mukaan kesäkurpitsan ja munakoison.

Antipaston ohje on hyvin yksinkertainen, mutta niinhän joskus parhaat asiat ovat.Mozzarella, pomodori, zucchini e melanzane

antipastoksi neljälle

4 mozzarellaa eli yksi per henkilö (ja jos vielä on epäselvää, niin suosittelen Pirkka mozzarella di bufalaa)
erilaisia pikkutomaatteja: meillä oli punaisia, keltaisia ja tumman ruskeanpunaisia (nimeltään muistaakseni choco-jotain)
1 kesäkurpitsa
1 munakoiso
artisokansydämiä (purkista)
öljyä
sale & pepe, meiramia, chiliä

Puolita pikkutomaatit ja sekoita ne keskenään tarjoiluastiassa.
Laita artisokansydämet tarjolle.
Viipaloi munakoiso pitkittäin melko ohuiksi siivuiksi. Ripottele päälle suolaa ja jätä odottamaan.
Viipaloi kesäkurpitsa.
Kun munakoiso on "itkenyt" eli nestettä on tihkunut pintaan, pyyhi se (ja samalla suola) pois talouspaperilla.
Kuumenna öljyä pannulla ja lisää sitten niin monta kesäkurpitsaviipaletta kuin pannulle kätevästi mahtuu. Paista, kunnes ne ovat kullanruskeita, käännä sitten ja paista hetki myös toiselta puolelta. Mausta suolalla, pippurilla ja meiramilla. Siirrä valmiit kesäkurpitsat tarjoiluvadille ja toista niin kauan, että kaikki viipaleet on paistettu.
Lisää pannulle öljyä tarpeen vaatiessa. Laita pannulle sen verran munakoisoviipaleita kuin kätevästi mahtuu. Paista kullanruskeiksi, mausta suolalla, pippurilla ja chilillä ja käännä. Paista toiseltakin puolelta kauniin värisiksi, siirrä tarjoiluvadille ja toista, kunnes kaikki viipaleet on paistettu.
Ota lautaset esiin ja laita jokaiselle lautaselle yksi mozzarellapallo. Halkaise mozzarellaa vähän käsin. Ripottele päälle hieman suolaa ja mustapippuria ja kaada pieni loraus öliiviöljyä. Jokainen saa siis kerätä mozzarellansa kaveriksi kasviksia. Vino bianco sopii seuralaiseksi.

Kommentit

Suositut tekstit

Seuraa Instagramissa @kuudespaisti