Sunday roast: pähkinämureke punaviinikastikkeella, uunikasviksilla ja Yorkshire puddingilla

Viime kesänä Lontoossa eräs matkan ruokatavoitteista oli peribrittiläinen Sunday roast. Tutkin lähistön ruokapubeja ennakkoon ja tein varauksen. Sunnuntaina sitten hipsimme pubin yläkertaan meille varattuun pöytään ja aloimme tutkia tarjontaa. Perinteisen liharoastin vaihtoehtona oli kasvisversio, jota halusin kokeilla. Sienistä, pähkinöistä ja artisokista tehty mureke oli niin upeaa, että päätin muistella sitä kotonakin.

Sunday roastin kaverina tarjottiin kasviksia, kastiketta ja Yorkshire puddingia. Saman setin kokosin kotona. Punaviinikastike oli tällä kertaa häpeämättömästi suoraan litran purkista, ja Yorkshire puddingiin käytin tätä Maku-lehden ohjetta, tosin kolmasosaan pienennettynä. Uunikasviksiin on ohje pähkinämurekkeen alla, mutta kukin tehköön miten haluaa. Pähkinämurekkeeseen käyvät periaatteessa vaikka minkälaiset pähkinät karkeaksi rouhittuna – itse nopeutin toimintaa ja ostin suoraan valmiina rouheena. Pähkinämureke eli nut roast tuntuu olevan suosittu joulunajan ruoka, joten tämä sopii huomiseen ensimmäiseen adventtiin erinomaisesti.



Pähkinämureke

yksi pitkänmallinen ns. leipävuoka

1 vaalea sämpylä
nokare voita
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
225 g pähkinärouhetta (miulla oli mantelia ja hasselpähkinää)
1 sitruunan mehu
80 g parmesaania
n. 200 g kastanjasosetta (makeuttamatonta)
n. 200 g artisokansydämiä
sale & pepe
timjamia, oregania, rosmariinia
1 kananmuna


Paahda sämpylä ja anna sen kuivahtaa. Raasta sämpylä leivänmuruiksi.
Hienonna sipulit ja paista niitä voinokareessa pannulla keskiteholla noin 10 minuuttia. Siirrä isoon kulhoon ja anna jäähtyä hetki.
Raasta parmesaani ja paloittele artisokansydämet.
Lisää kulhoon sipulien joukkoon pähkinärouhe, sitruunamehu, raastettu parmesaani, kastanjasose, artisokansydämet sekä mausteet. Sekoita hyvin.
Vatkaa kananmunan rakenne rikki ja sekoita sekin muihin aineksiin kulhossa.
Voitele pitkänmallinen leipävuoka kevyesti ja kaada murekemassa vuokaan.
Paista 200 asteessa n. 40 minuuttia.


Uunikasvikset

nauriita
perunoita
porkkanaa
punasipulia
sale & pepe
öljyä (miulla yrtti-valkosipulimaustettua fetapurkin öljyä)
hunajaa

Pese, kuori ja lohko nauriit ja perunat. Kippaa ne suoraan uunivuokaan.
Pese (tarvittaessa kuori) ja viipaloi porkkanat. Heitä nekin uunivuokaan.
Lisää vähän öljyä ja mausteita ja pyörittele kasviksia vuoassa.
Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia tai kunnes perunat ovat noin puolikypsiä.
Lohko punasipulit ja lisää ne uunivuokaan. Mausta hunajalla.
Paista edelleen kunnes perunat ovat täysin kypsiä.

Kommentit

  1. Oho. Mistä ihmeen kummasta saa kastanjasosetta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mie tilasin DeliDelistä, mutta nyt sitä oli ilmestynyt myös lähimpään supermarkettiin.

      Poista
    2. Mulla pisti myös silmään kastanjasose! Voisikohan sitä kokeilla joulutorttuihin? :)

      Poista
    3. No mikä ettei! Niihin ehkä sopisi makeutettu versio paremmin.

      Poista
  2. Pähkinämureke kuulostaa taivaalliselta!

    VastaaPoista
  3. Oi, en ole ennen tällaista mureketta nähnyt. Näyttää hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvältä myös maistuu ja lisäksi on helppo tehdä :)

      Poista
  4. Kuulostaa ihanalta! Hetki piti miettiä, että mitkä ihmeen sale & pepe :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haa, miulla on ollut jo pitkään tapana kirjoittaa sale&pepe suolan ja pippurin sijaan (on olevinaan niiiin paljon nopeampaa), ja tapa siirtyi tännekin :)

      Poista
  5. Ihanalta kuulostaa koko menu. Täällä minäkin mietin mikä sale ja pepe :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Salea ja pepeä en tule enää edes ajatelleeksi, kun tapa tarttui tosiaan vuosia sitten. Olisiko pelkkä S&P ymmärrettävämpi (ja vielä lyhyempi)?

      Poista
  6. Pähkinä, minun yksi paheeni... Luulisin, että uppoisi minuunkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikai pähkinä ole pahe :D mutta kyllä sunday roast maistuu, tuo ihan brittiasumisaikana mieleen :)

      Poista
    2. Ei pähkinä ole pahe ;) mutta just pähkinäisyyden vuoksi tästä tulee joulufiilikset.

      Poista
    3. :) Ei tietenkään :) ;) Yleensä se vaan liitetään suklaaseen...

      Poista
  7. Aivan ihana resepti, en olekaan aikaisemmin törmännyt pähkinämurekkeeseen. Huippuidea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tämä sopii kasvisruokailijoille ja maistui myös sekasyöjille :)

      Poista
  8. Todella mielenkiintoinen resepti, en ole koskaan aiemmin kuullutkaan. :)

    VastaaPoista
  9. Ihana ruoka! Sopii hyvin tähän joulunaikaan :).

    VastaaPoista
  10. Pähkinämureke onkin mulle aivan uusi juttu, mutta kuulostaa kokeilun arvoiselta.

    VastaaPoista
  11. onpas jännä - pitääpäs laittaa muistiin!

    VastaaPoista
  12. Oi, olisipa kiva päästä Englantiin syömään perinteinen Sunday roast, siitä on tullut luettua ja kuviakin katseltua niin paljon :) mielenkiintoinen tuo pähkinämureke, ihan uusi juttu minulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sunday roast kyllä pääsi nopeasti "tätä ainakin haluan Lontoossa" -listalle, kun matka varmistui. Afternoon tea olis myös ollut kiva, mutta pitää jotain jättää seuraavaan kertaankin...

      Poista
  13. Ei vitsit, pitäisi kyllä tehdä Yorkshire puddingia joskus. Asuin nuoruudessani vuoden Yorkshiressä ja siellä asiaan kuului, että sunnuntai paistin kaverina tarjoiltiin noita pannareita ja omena kastiketta. Oi, nostalgiaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kuulostaa ihanalta! Tuolla Maku-lehden sivuilla oli nyt ihan itsensä herra Jamie Oliverin Yorkshire pudding -ohje, uskalsin luottaa siihen :)

      Poista
  14. Pähkinämureke kuulostaa kovin mielenkiintoiselta. Sunday roast pitäisi kyllä kokea paikanpäällä. Viimeisestä Lontoon reissusta onkin jo aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös Sunday roast ole jo ihan pätevä syy varata Lontoonmatka? :)

      Poista
  15. Kuulostaapa hyvältä! Ostin joskus Skotlannista kokonaisia, kuorittuja, kypsennettyjä kastanjoita vakuumissa, niistä olisi helppo tehdä kaikenlaista, olisipa meilläkin

    VastaaPoista
  16. Ihanan kuuloinen menu, tuo pähkinän käyttö noin runsaasti ruoanlaitossa on jäänyt meidän keittössä vähemmälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän sitä pähkinää tulee kyllä aika runsaasti (nimensä mukaisesti), ja toimii hyvin.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Seuraa Instagramissa @kuudespaisti