Sunday roast: pähkinämureke punaviinikastikkeella, uunikasviksilla ja Yorkshire puddingilla
Viime kesänä Lontoossa eräs matkan ruokatavoitteista oli peribrittiläinen Sunday roast. Tutkin lähistön ruokapubeja ennakkoon ja tein varauksen. Sunnuntaina sitten hipsimme pubin yläkertaan meille varattuun pöytään ja aloimme tutkia tarjontaa. Perinteisen liharoastin vaihtoehtona oli kasvisversio, jota halusin kokeilla. Sienistä, pähkinöistä ja artisokista tehty mureke oli niin upeaa, että päätin muistella sitä kotonakin.
Sunday roastin kaverina tarjottiin kasviksia, kastiketta ja Yorkshire puddingia. Saman setin kokosin kotona. Punaviinikastike oli tällä kertaa häpeämättömästi suoraan litran purkista, ja Yorkshire puddingiin käytin tätä Maku-lehden ohjetta, tosin kolmasosaan pienennettynä. Uunikasviksiin on ohje pähkinämurekkeen alla, mutta kukin tehköön miten haluaa. Pähkinämurekkeeseen käyvät periaatteessa vaikka minkälaiset pähkinät karkeaksi rouhittuna – itse nopeutin toimintaa ja ostin suoraan valmiina rouheena. Pähkinämureke eli nut roast tuntuu olevan suosittu joulunajan ruoka, joten tämä sopii huomiseen ensimmäiseen adventtiin erinomaisesti.
Pähkinämureke
yksi pitkänmallinen ns. leipävuoka
1 vaalea sämpylä
nokare voita
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
225 g pähkinärouhetta (miulla oli mantelia ja hasselpähkinää)
1 sitruunan mehu
80 g parmesaania
n. 200 g kastanjasosetta (makeuttamatonta)
n. 200 g artisokansydämiä
sale & pepe
timjamia, oregania, rosmariinia
1 kananmuna
Paahda sämpylä ja anna sen kuivahtaa. Raasta sämpylä leivänmuruiksi.
Hienonna sipulit ja paista niitä voinokareessa pannulla keskiteholla noin 10 minuuttia. Siirrä isoon kulhoon ja anna jäähtyä hetki.
Raasta parmesaani ja paloittele artisokansydämet.
Lisää kulhoon sipulien joukkoon pähkinärouhe, sitruunamehu, raastettu parmesaani, kastanjasose, artisokansydämet sekä mausteet. Sekoita hyvin.
Vatkaa kananmunan rakenne rikki ja sekoita sekin muihin aineksiin kulhossa.
Voitele pitkänmallinen leipävuoka kevyesti ja kaada murekemassa vuokaan.
Paista 200 asteessa n. 40 minuuttia.
Uunikasvikset
nauriita
perunoita
porkkanaa
punasipulia
sale & pepe
öljyä (miulla yrtti-valkosipulimaustettua fetapurkin öljyä)
hunajaa
Pese, kuori ja lohko nauriit ja perunat. Kippaa ne suoraan uunivuokaan.
Pese (tarvittaessa kuori) ja viipaloi porkkanat. Heitä nekin uunivuokaan.
Lisää vähän öljyä ja mausteita ja pyörittele kasviksia vuoassa.
Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia tai kunnes perunat ovat noin puolikypsiä.
Lohko punasipulit ja lisää ne uunivuokaan. Mausta hunajalla.
Paista edelleen kunnes perunat ovat täysin kypsiä.
Sunday roastin kaverina tarjottiin kasviksia, kastiketta ja Yorkshire puddingia. Saman setin kokosin kotona. Punaviinikastike oli tällä kertaa häpeämättömästi suoraan litran purkista, ja Yorkshire puddingiin käytin tätä Maku-lehden ohjetta, tosin kolmasosaan pienennettynä. Uunikasviksiin on ohje pähkinämurekkeen alla, mutta kukin tehköön miten haluaa. Pähkinämurekkeeseen käyvät periaatteessa vaikka minkälaiset pähkinät karkeaksi rouhittuna – itse nopeutin toimintaa ja ostin suoraan valmiina rouheena. Pähkinämureke eli nut roast tuntuu olevan suosittu joulunajan ruoka, joten tämä sopii huomiseen ensimmäiseen adventtiin erinomaisesti.
Pähkinämureke
yksi pitkänmallinen ns. leipävuoka
1 vaalea sämpylä
nokare voita
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
225 g pähkinärouhetta (miulla oli mantelia ja hasselpähkinää)
1 sitruunan mehu
80 g parmesaania
n. 200 g kastanjasosetta (makeuttamatonta)
n. 200 g artisokansydämiä
sale & pepe
timjamia, oregania, rosmariinia
1 kananmuna
Paahda sämpylä ja anna sen kuivahtaa. Raasta sämpylä leivänmuruiksi.
Hienonna sipulit ja paista niitä voinokareessa pannulla keskiteholla noin 10 minuuttia. Siirrä isoon kulhoon ja anna jäähtyä hetki.
Raasta parmesaani ja paloittele artisokansydämet.
Lisää kulhoon sipulien joukkoon pähkinärouhe, sitruunamehu, raastettu parmesaani, kastanjasose, artisokansydämet sekä mausteet. Sekoita hyvin.
Vatkaa kananmunan rakenne rikki ja sekoita sekin muihin aineksiin kulhossa.
Voitele pitkänmallinen leipävuoka kevyesti ja kaada murekemassa vuokaan.
Paista 200 asteessa n. 40 minuuttia.
Uunikasvikset
nauriita
perunoita
porkkanaa
punasipulia
sale & pepe
öljyä (miulla yrtti-valkosipulimaustettua fetapurkin öljyä)
hunajaa
Pese, kuori ja lohko nauriit ja perunat. Kippaa ne suoraan uunivuokaan.
Pese (tarvittaessa kuori) ja viipaloi porkkanat. Heitä nekin uunivuokaan.
Lisää vähän öljyä ja mausteita ja pyörittele kasviksia vuoassa.
Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia tai kunnes perunat ovat noin puolikypsiä.
Lohko punasipulit ja lisää ne uunivuokaan. Mausta hunajalla.
Paista edelleen kunnes perunat ovat täysin kypsiä.
Oho. Mistä ihmeen kummasta saa kastanjasosetta?
VastaaPoistaMie tilasin DeliDelistä, mutta nyt sitä oli ilmestynyt myös lähimpään supermarkettiin.
PoistaMulla pisti myös silmään kastanjasose! Voisikohan sitä kokeilla joulutorttuihin? :)
PoistaNo mikä ettei! Niihin ehkä sopisi makeutettu versio paremmin.
PoistaPähkinämureke kuulostaa taivaalliselta!
VastaaPoistaSe oli kyllä ihanaa :)
PoistaOi, en ole ennen tällaista mureketta nähnyt. Näyttää hyvältä.
VastaaPoistaHyvältä myös maistuu ja lisäksi on helppo tehdä :)
PoistaKuulostaa ihanalta! Hetki piti miettiä, että mitkä ihmeen sale & pepe :D
VastaaPoistaHaa, miulla on ollut jo pitkään tapana kirjoittaa sale&pepe suolan ja pippurin sijaan (on olevinaan niiiin paljon nopeampaa), ja tapa siirtyi tännekin :)
PoistaIhanalta kuulostaa koko menu. Täällä minäkin mietin mikä sale ja pepe :D
VastaaPoistaKiitos! Salea ja pepeä en tule enää edes ajatelleeksi, kun tapa tarttui tosiaan vuosia sitten. Olisiko pelkkä S&P ymmärrettävämpi (ja vielä lyhyempi)?
PoistaPähkinä, minun yksi paheeni... Luulisin, että uppoisi minuunkin :)
VastaaPoistaEikai pähkinä ole pahe :D mutta kyllä sunday roast maistuu, tuo ihan brittiasumisaikana mieleen :)
PoistaEi pähkinä ole pahe ;) mutta just pähkinäisyyden vuoksi tästä tulee joulufiilikset.
Poista:) Ei tietenkään :) ;) Yleensä se vaan liitetään suklaaseen...
PoistaAivan ihana resepti, en olekaan aikaisemmin törmännyt pähkinämurekkeeseen. Huippuidea!
VastaaPoistaKiitos! Tämä sopii kasvisruokailijoille ja maistui myös sekasyöjille :)
PoistaTodella mielenkiintoinen resepti, en ole koskaan aiemmin kuullutkaan. :)
VastaaPoistaEi muuta kuin kokeilemaan :)
PoistaIhana ruoka! Sopii hyvin tähän joulunaikaan :).
VastaaPoistaKiitos, niin miustakin!
PoistaPähkinämureke onkin mulle aivan uusi juttu, mutta kuulostaa kokeilun arvoiselta.
VastaaPoistaKokeile ihmeessä, on herkkua!
Poistaonpas jännä - pitääpäs laittaa muistiin!
VastaaPoistaSuosittelen :)
PoistaOi, olisipa kiva päästä Englantiin syömään perinteinen Sunday roast, siitä on tullut luettua ja kuviakin katseltua niin paljon :) mielenkiintoinen tuo pähkinämureke, ihan uusi juttu minulle.
VastaaPoistaSunday roast kyllä pääsi nopeasti "tätä ainakin haluan Lontoossa" -listalle, kun matka varmistui. Afternoon tea olis myös ollut kiva, mutta pitää jotain jättää seuraavaan kertaankin...
PoistaEi vitsit, pitäisi kyllä tehdä Yorkshire puddingia joskus. Asuin nuoruudessani vuoden Yorkshiressä ja siellä asiaan kuului, että sunnuntai paistin kaverina tarjoiltiin noita pannareita ja omena kastiketta. Oi, nostalgiaa!
VastaaPoistaOi, kuulostaa ihanalta! Tuolla Maku-lehden sivuilla oli nyt ihan itsensä herra Jamie Oliverin Yorkshire pudding -ohje, uskalsin luottaa siihen :)
PoistaPähkinämureke kuulostaa kovin mielenkiintoiselta. Sunday roast pitäisi kyllä kokea paikanpäällä. Viimeisestä Lontoon reissusta onkin jo aikaa.
VastaaPoistaEikös Sunday roast ole jo ihan pätevä syy varata Lontoonmatka? :)
PoistaKuulostaapa hyvältä! Ostin joskus Skotlannista kokonaisia, kuorittuja, kypsennettyjä kastanjoita vakuumissa, niistä olisi helppo tehdä kaikenlaista, olisipa meilläkin
VastaaPoistaNiitä kun jostain saisi!
PoistaIhanan kuuloinen menu, tuo pähkinän käyttö noin runsaasti ruoanlaitossa on jäänyt meidän keittössä vähemmälle.
VastaaPoistaTähän sitä pähkinää tulee kyllä aika runsaasti (nimensä mukaisesti), ja toimii hyvin.
Poista