Sieni-kurpitsalasagne

Melkein kirjoitin otsikoksi Maailman paras lasagne. Melkein mainitsin siinä jotain kolmesta juustosta, syksystä ja talvesta, pähkinöistä, valkosipulista ja salviasta. Tämä on niitä ruokia, jotka pelastavat surkeimmankin päivän tai tekevät juhlasta entistä huikeamman.

Syksy (joka näköjään hiljalleen kääntyy talveksi; meillä satoi lunta) on sienten ja kurpitsojen ja uunin lämmön ja juustojen aikaa, joten päätin niiden pohjalta luoda lasagnen, joka olisi täydellinen syysillan ruoka. Sellaisen syysillan, jolloin sytytetään kynttilöitä ja avataan viinipullo.

Tässä se siis on: täydellisen syysillan sieni-kurpitsalasagne. Kurpitsana olen käyttänyt talvikurpitsaa, mutta varmasti hokkaidokurpitsa tai myskikurpitsakin toimisivat tässä. Samoin valkosipulituorejuuston voi korvata maustamattomalla tuorejuustolla, jolloin siihen voi sekoittaa juuri niin paljon valkosipulia kuin itse haluaa. Tosin eipä valkosipulituorejuusto estänyt miuta laittamasta vielä lisää valkosipulia lasagneen...



Sieni-kurpitsalasagne

uunivuoallinen

n. 2 kg kurpitsa
öljyä
sale&pepe
salviaa

2 dl kermaa
n. 3 dl maitoa
chiliä

muutama reilu kourallinen kuivattuja suppilovahveroita (voit kokeilla muitakin sieniä)
1 punasipuli
4 valkosipulinkynttä
nokare voita
sale&pepe
1 prk (100 g) valkosipulituorejuustoa
n. 2 dl saksanpähkinöitä

1 pkt parmesaania
sinihomejuustoa
lasagnelevyjä

Tee ensin kurpitsaseos: Paloittele kurpitsa kuuteen osaan (varovasti). Poista siemenet.
Laita uunipellille, öljyä ja mausta suolalla, pippurilla ja salvianlehdillä.
Paista 200 asteessa noin 35 minuuttia tai kunnes kurpitsa on aivan pehmeää.
Anna jäähtyä ja kaavi sitten kurpitsanliha kuorestaan. Soseuta se sauvasekoittimella. Huom! Tähän asti voit tehdä etukäteen.
Lisää kurpitsasoseeseen chiliä, kermaa ja tarvittaessa myös maitoa. Soseuta jälleen. Tarkoituksena on saada kurpitsasoseesta kastikemaista.

Liota kuivattuja sieniä vedessä noin 10 minuuttia. Hienonna punasipuli ja valkosipulinkynnet.
Kuumenna pannu kuivana ja paahda siinä saksanpähkinöitä muutama minuutti. Pidä niitä pienessä liikkeessä etteivät ne pala. Siirrä saksanpähkinät sivuun, anna niiden jäähtyä.
Purista sienistä vesi pois ja paahda niistä loppu nestekin pois pannulla. Alenna lämpöä ja lisää voi sekä sipulisilppu. Mausta. Lisää valkosipulituorejuusto pannulle ja sekoita hyvin.
Rouhi jäähtyneet saksanpähkinät ja lisää ne pannulle. Sekoita. Jos seos on hyvin kuivaa, notkista sitä tilkalla kermaa. Siirrä sieniseos sivuun.

Raasta parmesaani.
Kokoa lasagne vuokaan: Levitä pohjalle kurpitsaseosta, sitten
1. kerros: lasagnelevyt + sieniseos + parmesaani + kurpitsaseos + sinihomejuusto
2. kerros: lasagnelevyt + sieniseos + parmesaani + kurpitsaseos + sinihomejuusto
3. kerros: lasagnelevyt + sieniseos + sinihomejuusto + kurpitsaseos + parmesaani

Paista uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia.
Nauti.

Kommentit

  1. Ihana resepti. Enpä ole koskaan käyttänyt kurpitsasosetta lasagneen, pastan kastikkeena taas sitäkin useammin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Meinasin itse asiassa kokeilla pastakastikettakin joku päivä.

      Poista
  2. Tämä olisi meidän perheen aikuisille suurta herkkua (niistä lapsista ei nyt mainita).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, enemmän aikuisten makuun on kyllä tämä lasagne.

      Poista
  3. ah - kurpitsa <3 Meillä kurpitsasoseen suosikkikäyttötrkoitukseksi on noussut kurpizza :-)

    http://www.andalusianauringossa.com/2014/10/kurpizzaa.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurpizzaa miun on pitänyt kokeillakin! Hurahdan kurpitsaan yhä enemmän ja enemmän vuosi vuodelta, ja pizza kuulostaa aivan mahtavalta.

      Poista
  4. Kiva idea laittaa kurpitsaa lasagneen! Mä olen muutaman vuoden aikana aivan hurahtanut kurpitsaan, ja siksi uudet yhdistelmät tai kyseisen raaka-aineen lisääminen uudella tavalla ruokaan on tervetullutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin, kurpitsahurahdus on iskenyt salakavalasti. Tässä pehmeä kurpitsasose toimi ihanana vastapainona vahvoille juustoille ja sienille.

      Poista
  5. Oi, mikä resepti. Lasagne on jus ihanaa safkaa juuri tähän aikaa, kun alkaa kylmetä ja on kova tuuli ja tarvii lohturuokaa ja ehkä lasin viintä. Kiva idea tuo kurpitsan laittaminen lasagneen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on lasagnen kanssa sellainen hassu juttu, että tehdään monenlaisia erilaisia lasagneja muttei koskaan sitä perinteistä! Tämän kanssa se viinilasillinenkin sopii oikein hyvin :)

      Poista
  6. Ihana ohje, itseni tekisi mieli lisätä kurpitsojen kaveriksi vielä vähän kuminaa, mutta muuten näen jo tämän paistumassa uunissamme. Mmmmm!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oo, kumina voisi olla mielenkiintoinen lisä!

      Poista
  7. Kuulostaa mielenkiintoiselta ja herkulta reseptiltä. Juuri tänään ostin kasan kasviksia lasagnea varten, nyt oikein harmittaa, miksi en ottanut miettimääni kurpitsaa kauppakoriini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä sitten toisella kertaa :) Lasagne on kyllä mahtavasti muunneltavissa oleva ruoka.

      Poista
  8. Salvia, kerma, parmesan ja kurpitsa = <3 Siis mitään sitä ihanampaa pastaa en tiedä, joten olisit todellakin voinut nimetä tän maailman parhaaksi lasagneksi :). Sienet ei oo niin mun juttu, mutta varmasti sopivat ken niistä pitää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo yhdistelmä on kyllä maailman paras! Voi tuota kokeilla ilman sieniäkin :)

      Poista
  9. kurpitsalasagne kuulostaa hyvältä!

    VastaaPoista
  10. Onpa ihana idea käyttää kurpitsaa lasagneen, nam! ja kolmella juustolla ei voi mennä vikaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kolmella juustolla ei tosiaan pahasti metsään mennä...

      Poista
  11. Ihan täydellinen syksyn ja halloween-ajan ruoka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No just tämän verran halloween-myönnytystä teen, vaikka vuosi vuodelta yhä enemmän sekin juhla vie mennessään.

      Poista
    2. Hahaa! Juuri kävimme naapurissa juhlistamassa halloweenia :) Kiva juhla, kun kasaa kerran vuodessa naapuritalojen perheet yhteen!

      Poista
  12. Kurpitsa on ihanaa muodossa kuin muodossa. Tänään maistui risotossa, mutta kyllä lasagneakin on pakko vielä kokeilla jossain vaiheessa.
    P.s. valkosipulia ei ole koskaan liikaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurpitsarisottoa oon myös aiemmin tehnyt, ja se on mahtavaa. Siinäkin juusto (sinihomejuusto) on kurpitsalle loistava pari.

      Poista
  13. Musta on ihanaa käyttää kurpitsaa "valkokastikkeena" just lasagnessa, myös mac and cheesessä. Kukkakaali toimii samaan tarkoitukseen mainiosti :) nam, tää näyttää super herkulta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mac and cheese -versio voisi kyllä olla kokeilemisen arvoinen!

      Poista
  14. Kuulostaa todella hyvältä! Olisi ollut mukava nähdä kuva myös valmiista annoksesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä häviää niin äkkiä, ettei kuvaa ehdi ottaa ;)

      Poista
  15. Mun pitää tehdä tätä Nirsolle! Se rakastaa lasagnea mutta ei tykkää kurpitsasta. Ehkä huijaan tällä? :)

    VastaaPoista
  16. Vastaukset
    1. Niin on. Nytkin on myskikurpitsa odottamassa :)

      Poista
  17. Vau! Ihania makuyhdistelmiä ja rakenteita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Maku on kyllä aivan omaa luokkaansa.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Seuraa Instagramissa @kuudespaisti