Spaghetti al ragu

Lauantaina 25.10. (siis eilen) vietettiin kansainvälistä Pastapäivää. Asiasta miuta sivisti Kuopion kirjasto, jossa tällä hetkellä on muutenkin teemana Ihana Italia. Pakkohan pastapäivään on tarttua, kun pastaruokia muutenkin teen paljon. Tässä siis oikein kunnon ragun ohje. Spaghetti al ragu tunnetaan myös spaghetti bolognesena, ja se on kuulunut lempiruokiini aina.

Alunperin ohje on Aglio&Oliosta (jota ehdin jo kehua täällä), mutta ohje on elänyt omassa keittiössä. Pekonin tilalla käytän joskus porsaan kylkisiivua, siis sitä josta pekoni tehdään. Kylkisiivussa ei ole pekonin savuisuutta tai suolaisuutta, mutta muuten se kyllä tuo makua ruokaan. Tämän kerran uutuutena keksin myös lisätä kastikkeeseen naurista - ja kyllä muuten toimi! Italialaiseen tapaan en käytä tarkkoja määriä, vaan näppituntumalla mennään.

Nyt pitää myös vähän kehua Kuopion kauppahallia ja siellä toimivaa Savo-Karjalan lihaa. Hyväntahtoinen ajatukseni nimittäin on jo pitkään ollut luomujauhelihan suosiminen, mutta elämän realiteetit ( = raha ) ovat ikävä kyllä tulleet vastaan. Sitten kävelin eräänä tavallisena torstaina halliin jauheliha mielessä ja kas: luomujauhelihaa 7,90€/kilo. Enää ei hinta ole este luomulle. Spaghetti al ragu

porkkanaa
sipulia
varsiselleriä
valkosipulia
naurista
öljyä
pekonia tai porsaan kylkisiivua
jauhelihaa
loraus viiniä (rosso tai bianco käy kumpikin yhtä hyvin)
tomaattimurskaa
suolaa, sokeria, chiliä, oreganoa, timjamia, meiramia, basilikaa...
loraus kermaa

Raasta porkkanat ja varsiselleri (ja nauris). Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. 
Leikkaa pekoni pieniksi paloiksi ja paista se pannulla. Kun pekoni on kypsää, lisää kasvikset ja kuullota keskilämmöllä n. 10 minuuttia. Pekonista irtoaa yleensä rasvaa kasvisten kuullottamiseen, mutta jos rasvan määrä ei tunnu riittävältä (esim. paljon kasviksia, vähän pekonia), lisää vähän öljyä. Tästä tulee soffritto eli makupohja. 
Kippaa soffritto odottamaan kippoon ja ruskista jauheliha pannulla. Lisää soffritto takaisin pannulle ja sekoita. Mausta suolalla, chilillä ja yrteillä. 
Lisää tomaattimurska ja sokeri. Jätä hautumaan pariksi tunniksi. 
Lisää loraus kermaa kastikkeeseen. Ragu saa jäädä kohtuullisen kuivaksi, joten jatka hauduttelua vielä puolisen tuntia tilanteesta riippuen joko kannen kanssa tai ilman. 
Sillä välin ehtiikin keittää pastan. Sekoita kastike pastan joukkoon ja raasta päälle parmesaania. 

Kommentit

Suositut tekstit

Seuraa Instagramissa @kuudespaisti