Porkkanasämpylät

Ostan välillä pussillisen porkkanoita, vaikka oikeastaan muutama riittäisi mielessä olevaan ruokaan. Siitä seurauksena on jääkaapissa viihtyvä puolitäysi porkkanapussi. Tietysti porkkanoita voi syödä ihan sellaisenaankin tai käyttää vaikka miten moniin eri ruokiin, mutta niitä saa kätevästi upotettua myös sämpylätaikinaan.

Ohje on alla sellaisena kuin sämpylöitä tehdessä sen kirjoitin muistiin. Sitä ei tarvitse noudattaa orjallisesti; siemenien, leseiden ja hiutaleiden tilalla voi käyttää sämpyläjauhoja, erilaisia hiutaleita ja niin edelleen. Määrät ovat noin-määriä, koska en nyt suoraan sanoen mitannut tarkasti vaan heittelin pusseista ja paketeista silmämääräisesti. Ohje on myös kooltaan maltillinen - sämpylät ovat parhaimmillaan tuoreena, eikä pienessä perheessä 20 sämpylää kulu ihan hetkessä.Porkkanasämpylät

8 kpl

1/2 pussia kuivahiivaa tai 1/4 pala tuorehiivaa
2 pienehköä porkkanaa
2 dl lämmintä vettä
ripaus sokeria
suolaa
noin 1 dl auringonkukansiemeniä
noin 1 dl kauraleseitä
noin 1 dl kaurahiutaleita
noin 4 dl sämpyläjauhoja
noin 1-2 rkl rypsiöljyä

Pese ja raasta porkkanat. Laita raaste kulhoon ja lisää vesi. Huom! veden pitää olla niin lämmintä, että vesi-porkkanaseos on sopivaa hiivalle (kädenlämpöinen tuorehiivalle ja hieman lämpimämpi kuivahiivalle), tosin mieluummin vähän liian viileää kuin liian kuumaa, sillä viileä hidastaa mutta kuuma tappaa hiivan.
Jos käytät tuorehiivaa, murustele se kulhoon ja sekoita.
Lisää sokeri, siemenet, leseet ja hiutaleet ja sekoita.
Lisää suola sekä jauhoja vähitellen. Jos käytät kuivahiivaa, lisää se ensimmäisen jauhoerän mukana. Sekoita kunnolla.
Jatka taikinan vaivaamista käsin jauhoja lisäten, kunnes taikina tuntuu pehmeältä ja kimmoisalta.
Lisää öljy, vaivaa se taikinaan ja jätä taikina kulhossa lepäämään liinan alle puoleksi tunniksi.
Puolen tunnin jälkeen taikinan pitäisi olla kohonnut. Laita uuni päälle 225 asteeseen.
Kumoa taikina jauhotetulle alustalle (silikoninen alusta on muuten aivan erinomainen!), jaa 8 osaan ja pyöritä osat sämpylöiksi. Laita sämpylät hetkeksi pellille leivinpaperin päälle ja leivinliinan alle.
Kun uuni on valmis, laita sämpylät uuniin (ilman sitä leivinliinaa...) ja paista noin 15-20 minuuttia tai kunnes ovat kullanruskeita ja kypsiä.

Kommentit

Suositut tekstit

Seuraa Instagramissa @kuudespaisti