Mozzarellaa ja haudutettuja tomaatteja eli insalata caprese calda

Yksi (lukuisista) syistä siihen, miksi Kuudes paisti oli kesällä niin hiljainen, oli se että addiktoiduin totaalisesti nopeisiin, yksinkertaisiin kasviksiin. Tomaatin ja kesäkurpitsan kulutus on ollut aivan äärimmäistä, enkä ole tehnyt niille mitään ihmeitä: kesäkurpitsaviipaleet olen paistanut kuumalla pannulla valkosipuliöljyssä molemmin puolin niin että saavat väriä, tomaatit olen pilkkonut ja haudutellut öljytilkassa pehmeiksi. Voiko siitä rakentaa ohjetta? No ei oikein sen kummempaa kuin tuossa yllä kirjoitin. Onko se vaivatonta, nopeaa ja äärimmäisen herkullista? No on.



Tomaatit ja kesäkurpitsat eivät kuitenkaan täytä proteiinintarvetta, joten niiden lisäksi olen syönyt myös jotain proteiinipitoista, esimerkiksi munakkaan, papuja tai juustoja. Lihankulutukseni vähenee vähenemistään, mutta en ota siitä stressiä. Saa sitä täysipainoista ja herkullista ruokaa ilmankin.

Eräänä lauantai-iltana minulla ei ollut mitään varsinaista ruokaa suunniteltuna. Aloitin siis muutamilla parmesaanilastuilla (ja täytynee myöntää, että roseviinikin ilmestyi samoihin aikoihin lasiin). Siitä jatkoin pimientos de padroneilla. Sitten iski tomaatinhimo. Olin edellisenä päivänä ostanut jääkaappiin bufalamozzarellaa, joten keksin yhdistää sen pannulla haudutettuihin tomaatteihin. Mikä ihanuus! Rakastan aivan perinteistä capresea tuoreine tomaattiviipaleineen, mutta tässä mozzarellan viileys ja täyteläisyys yhdistettynä tomaattien kuumuuteen ja... no, tehokkuuteen, vei ruokalajin aivan uusiin sfääreihin. Miulla ei ollut tuoretta basilikaa, joten lisäsin vähän rucolaa, ja se toimi erinomaisesti. Jos et pidä tuoreesta tomaatista, kokeile tätä. Maku on aivan erilainen ja niiiiin hurmaava.



Mozzarellaa ja haudutettuja tomaatteja (insalata caprese calda)

yhdelle

koosta riippuen 4–10 tomaattia
(valkosipuli)öljyä
s&p&sokeria
1 pallo mozzarella bufalaa
rucolaa

Kuutioi tomaatit ja poista samalla kannat.
Kuumenna öljy pannulla. Lisää tomaatit ja mausta.
Laita kansi päälle ja hauduta noin 5 minuuttia pienellä teholla.
Sillä välin halkaise mozzarellapallo lautaselle ja mausta se suolalla ja mustapippurilla (mieluiten myllystä).
Kaada pehmeät tomaatit pannulta mozzarellan viereen.
Koristele rucolalla ja nauti.



Kommentit

  1. Yksinkertainen on yleensä parasta <3 Huomaan, että yhä useammalla käy tuo lihan väheneminen lähes huomaamatta, niin minullakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja sitten kun sitä lihaa yrittää syödä, tulee jotenkin punkea olo. Mutta näin kai on ihan hyvä :) Sitäpaitsi mitä sitä turhaan kikkailemaan ruoanlaiton kanssa kun muutamasta yksinkertaisesta raaka-aineesta saa aikaan jotain mielettömän hyvää!

      Poista
  2. Ihan loistava idea!

    Lihankulutus on vähentynyt minullakin. Uskon sen tosin olevan ainakin osin geneettistä: muistan äitini sanoneen kuta kuinkin minun iässäni, ettei hän halua jättää lihaa pois, mutta se ei enää samalla tavalla maistu kuin ennen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Miulla lihan kulutus on arkena lähes olematonta, mutta silloin tällöin syön sitä kyllä. Yleensä kasvisvaihtoehto vain on se houkuttelevampi. Täysin kasvissyöjää miusta ei tule kahdesta syystä: 1) yritän välttää turhaa tiukkapipoisuutta; en halua rajoittaa itseäni enempää kuin on pakko 2) naudan ulkofilepihvi on vaan niin taivaallista.

      Poista
  3. Täällä on ihan sama juttu. Olen vähenänyt 3 kk aikana lihaa huomattavasti ja kasvikset maistuu sitäkin enemmän. Ihanan yksinkertainen annos, maistuisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännän yleinen ilmiö! Ja suosittelen lämpimästi kokeilemaan tätä, on niiiiiin ihanaa :)

      Poista
  4. Hyvää ruokaa saa ilman lihaakin ja kesällä pitääkin nauttia kasviksista kun ne on parhaimmillaan.

    VastaaPoista
  5. Meilläkin syödään kesällä super yksinkertaisia ruokia. Talvella ehtii kökkimään keittiössäsitten senkin edestä. Meillä on myös vähenetty lihan syöntiä oikeastaan koko viime vuoden ajan. Mutta syödään kyllä edelleen lihaa noin kerran viikossa ja paljon kalaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talvella tulee tosiaan tehtyä ihan erityyppisiä ruokia kuin kesällä. Eikö muuten tunnu siltä, että lihaa vähentämällä ei oikeastaan menetä mitään?

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Seuraa Instagramissa @kuudespaisti