Luksushampurilainen ja ohjeet raakapakastettuihin sämpylöihin, paholaisenhilloon, majoneesiin, pikaiseen kurkkurelissiin, karamellisoituun punasipuliin ja täydelliseen ulkofilepihviin)

Viimeksi oli puhetta tavallisista hampurilaisista ja muista juhannusideoista. Hampurilaisen voi kuitenkin vetää myös luksuslinjalle. Muutetaan ketsuppi paholaisenhilloksi, laitetaan cheddarin sijaan vuohenjuustoa ja jauhelihapihvin sijaan naudan ulkofilepihvi... Nom nom nom.

Hampurilaissämpylän väliin
-       kotitekoista paholaisen hilloa
-       itse tehtyä majoneesia
-       kotitekoista kurkkurelissiä
-       karamellisoitua punasipulia
-       paistettua vuohenjuustoa
-       tuoretta tomaattia
-       sekalaisia salaatteja

-       naudan ulkofileepihvi

Sämpylät voi halutessaan tehdä itse. Elämää voi helpottaa raakapakastamalla sämpylät ennakkoon, jolloin h-hetkellä tarvitsee vain läväyttää sämpylät uuniin. Toki yhtä hyvin voi käyttää jonkun muun leipomia sämpylöitä tai vaikka ciabattaa.

Paholaisen hillo on loistava lisäke kaikenlaisen grilliruoan kaverina. Tulisuutta voi säädellä sillä, kuinka vahvoja chilejä käyttää. Paholaisen hillo on heti valmista käytettäväksi, mutta säilyy kiitettävästi kylmässä.

Majoneesi mielletään vaikeatekoiseksi, mutta se on itse asiassa aika simppeliä tehdä. Tärkeintä siinä on, että kaikki raaka-aineet ovat samanlämpöisiä (esim. ota siis kaikki riittävän hyvissä ajoin huoneenlämpöön), ja että öljyä malttaa aluksi lisätä oikeasti tippa kerrallaan. Sähkövatkain helpottaa elämää, mutta yhden munan majoneesin voi vispata käsinkin.

Kurkkurelissin ohjeesta kiitos kuuluu Sara La Fountainille. Ohje löytyy hänen kirjastaan Passion for Food. Tämän nopeampaa relissiä ei ehkä ole.

Karamellisoidut punasipulit ovat mainio lisäke monen ruoan kanssa. Niitä on ihana tehdä myös syksymmällä.

Vuohenjuuston voi paistaa pannulla tai uunissa. Kiinteän vuohenjuuston sijaan voisi myös hyvin kokeilla tahnamaista vuohenjuustoa. Sitä on helppo levittää sämpylän päälle.

Naudan ulkofileepihvi kruunaa luksushampurilaisen. Tällä ohjeella pihvin paistamisen pitäisi onnistua ensikertalaiseltakin. Itse en ole mikään grillimestari, joten siksi pihvit paistetaan tässä ohjeessa pannulla.



Raakapakastettavat sämpylät


25 g eli puoli palaa tuorehiivaa TAI 1 pss kuivahiivaa
2 ½ dl maitoa
1 kananmuna
½ tl suolaa
½ tl sokeria
7 dl vehnäjauhoja
25 g voita

Sulata voi joko pienessä kattilassa tai muovikulhossa mikrossa. Jätä jäähtymään.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi joko pienessä kattilassa tai muovikulhossa mikrossa.
Jos käytät tuorehiivaa, liota se maitoon.
Lisää kananmuna, suola ja sokeri. Vatkaa kierrevatkaimella kananmunan rakenne rikki.
Lisää jauhoja vähitellen koko ajan sekoittaen ensin puuhaarukalla ja sitten kädellä vaivaten. Jatka vaivaamista vielä, kun kaikki jauhot on lisätty taikinaan, jotta taikinaan saadaan kunnon sitko.
Lisää sulanut, jäähtynyt voi taikinaan ja vaivaa sekin joukkoon. Taikina on sopivan vaivattua, kun se irtoaa kulhon reunoista.
Anna taikinan kohota puoli tuntia.
Pyörittele taikinasta 8 sämpylää. Laita sämpylät leivinpaperilla vuoratun leikkuulaudan / uunipellin / tarjottimen päälle. Suojaa tuorekelmulla ja laita pakastimeen.

Myöhemmin jäiset sämpylät voi siirtää muovipusseihin ja säilyttää pakastimessa.
Ota sämpylät pakastimesta ja laita uunipellille leivinpaperin päälle.
Sulata sämpylöitä 50-asteisessa uunissa 15 minuuttia.

Käännä lämpö 225 asteeseen. Paista sämpylät kypsiksi.


Paholaisen hillo


1 prk säilöttyjä tomaatteja
1 punainen paprika
2 punaista tuoretta chiliä
3-4 valkosipulinkynttä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
1 tl oreganoa
¼ dl valkoviinietikkaa
1 ½ dl hillosokeria

Kaada säilyketomaatit liemineen pinnoitettuun kattilaan. Leikkaa tomaatit saksilla pienemmiksi.
Halkaise pestyt paprikat ja chilit, poista siemenet ja silppua puolikkaat. Murskaa kuoritut valkosipulin kynnet. Lisää silput ja mausteet kattilaan. Anna kiehua puolisen tuntia.
Lisää etikka ja hillosokeri. Kuumenna uudelleen kiehuvaksi ja keitä 3–5 minuuttia silloin tällöin sekoittaen.
Jäähdytä hetki ja purkita. Säilytä jääkaapissa.

Majoneesi


1 keltuainen
2 tl sitruunamehua
ripaus suolaa ja mustapippuria
1 tl sinappia
2 dl rypsiöljyä

Valmista majoneesi aina samanlämpöisistä aineksista. Näin se onnistuu parhaiten.
Mittaa kulhoon keltuainen, sitruunamehu, suola, mustapippuri ja sinappi. Sekoita hyvin.

Lisää öljyä ensin tipoittain koko ajan voimakkaasti vatkaten esimerkiksi sauvasekoittimella tai sähkövatkaimella. Kun seos alkaa sakeutua, lisää öljyä ohuena nauhana.

Kurkkurelissi

½ tai kokonainen pieni kurkku
3–6 rkl sweet chili-kastiketta

Raasta kurkku raastimen karkealla terällä. Sekoita sweet chili –kastike kurkkuraasteeseen.


Karamellisoitu punasipuli

1-2 punasipulia
1 rkl voita
1-2 rkl sokeria

Kuori punasipuli ja viipaloi se renkaiksi. Lämmitä voi pannulla ja kuullota sipulia siinä keskilämmöllä. Huom! Älä anna ruskistua.
Ripottele sipulin päälle sokeri ja sekoita, kunnes se sulaa.


Paistettu vuohenjuusto

Viipaloi vuohenjuustopötkö. Laita viipaleet pellille leivinpaperin päälle.
Paista 225 asteessa noin 10 minuutin ajan tai siihen asti, kunnes juusto alkaa sulaa reunoilta.
TAI paista kuumalla pannulla muutaman minuutin ajan per puoli.


Naudan ulkofileepihvi

Ota pihviliha ajoissa huoneenlämpöön.
Kuivaa lihan pinta ennen paistamista talouspaperilla.
Ota mielellään valurautapannu (myös pinnoitettu pannu käy) ja lisää siihen 1 rkl voita ja 1 rkl rypsiöljyä.
Kuumenna pannu riittävän kuumaksi, mutta älä polta rasvaa.
Jätä pannulle tilaa ja paista kerralla 2-4 pihviä. Käännä pihvit vain kerran.
Paistoaika riippuu pihvin paksuudesta ja halutusta kypsyydestä. Jos haluat medium-kypsyyden, käännä pihvi noin 3 minuutin paistamisen jälkeen tai kun lihan pintaan tihkuu nestettä. Paista toista puolta vain 1 minuutti (tai kun lihan pintaan tihkuu nestettä). Well done -pihviä paistetaan hetki pitempään.
Mausta valmiit pihvit suolalla ja mustapippurilla. Anna pihvin vetäytyä hetki ennen syömistä.



Kommentit

Suositut tekstit