Herkulliset kurpitsapallot

Syksy on kurpitsan aikaa, ja amerikkalaiset ovat kurpitsan käytön mestareita. Se koverretaan halloweeniksi, mutta siitä tehdään myös leipää, pastaruokia, patoja ja makeita herkkuja. Olen ihastunut kurpitsan mietoon, pehmeään ja moniin ruokiin sopivaan makuun niin, että nykyään syksy on miullekin kurpitsa-aikaa.



Pumpkin spice latte on ehdottomasti kokeilulistalla, ja siitä tuli inspiraatio näihin herkkupallosiin. Selailin ohjeita netistä ja yhdistelin niiden parhaat puolet. Nämä sopivat luontevasti myös moneen erityisruokavalioon: gluteenittomaan (jos kaura käy), maidottomaan ja vegaaniseen (kun vaihtaa maitotuotteet kasvipohjaisiksi – käytin itsekin näihin tällä kertaa kauramaitoa, kun sitä sattui valmiina olemaan) sekä tietysti laktoosittomaan ja kananmunattomaan. Eikä näihin silti tarvita useita erikoisraaka-aineita. Näitä ei tarvitse paistaa ja muutenkin tekeminen on superhelppoa ja nopeaa, jos kurpitsasosetta on valmiina.



Kurpitsasoseen tekeminen vie vähän aikaa, mutta ei ole vaikeaa. Leikkaa kurpitsa lohkoiksi, poista rihmat ja siemenet, ja paista lohkoja uunissa 200 asteessa noin tunti tai kunnes ne ovat aivan pehmeitä. Niitä ei tarvitse maustaa mitenkään eikä lisätä edes öljyä. Anna lohkojen jäähtyä ja irrota sen jälkeen kuoret, jotka lähtevät vetämällä pois. Soseuta sauvasekoittimella. Sose säilyy jääkaapissa muutamia päiviä ja pakastimessa pitemmän aikaa. Mitä muuta kurpitsasoseesta voi tehdä? Vaikkapa kurpitsarisottoa, kurpitsa-salviapastaa sinihomejuustolla tai aivan taivaallista sieni-kurpitsalasagnea. Nam nam!



Herkulliset kurpitsapallot

4 dl kaurahiutaleita
1/2 dl kookosjauhoa
2 rkl sokeria
1 rkl piparimaustetta
1 dl kurpitsasosetta
1 tl vaniljasokeria
50 g voita
1/2 dl vaahterasiirappia
1 rkl maitoa

Sekoita maito ja vaniljasokeri keskenään.
Sulata voi ja lisää siihen vaahterasiirappi.
Sekoita kaurahiutaleet, kookosjauho, sokeri ja piparimauste keskenään kulhossa. Lisää voi-siirappiseos, kurpitsasose ja vaniljamaito.
Sekoita hyvin ja lisää tarvittaessa joko kookosjauhoa tai maitoa, niin että saat hyvän, käsiteltävän massan.
Pyörittele palloiksi. Säilytä jääkaapissa.

Kommentit

  1. Onpa hauska idea kurpitsalle! Itselläkin on vielä koverruksesta hieman jäljellä pakkasessa.

    VastaaPoista
  2. Me teimmä Maitotytön kanssa tällä viikolla ihan samannäköisia palleroita, köyhän miehen marsipaania. Aineet olivat vaan ihan eit, maapähkinä, keksimuru ja maitotiiviste. Mutta hyviä olivat nekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooh, maapähkinää ja maitotiivistettä! Pallosia voi tosiaan tehdä vaikka millaisia, miullakin on kypsymässä pari uutta ideaa...

      Poista
  3. Wau, nämä pallot ovat jotain ihan uutta, ainakin minulle. Näin kurpitsasta pitävänä, näitähän pitää kokeilla, kiitos ideasta ja reseptistä:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla :) Mukavaa jos resepti pääsee käyttöön.

      Poista
  4. Oi, nami! Mä olen tehnyt kurpitsasta ja kaurajauhoista "cookie dough" -mössöä joka oli ihanaa, tää on varmasti hyvin samankaltaista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Cookie dough -mössö kuulostaa tosiaan ihanalta :)

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Seuraa Instagramissa @kuudespaisti