Uudenvuodenvinkki: Jamien parhaat paistetut perunat

Jos olet tässä joulunaikaan katsonut Jamie Oliverin jouluspesiaaleja telkkarista (niin kuin täällä, kun koko loma on mennyt tavalla ja toisella sairastaessa), et ole voinut välttyä paistetuilta perunoilta. Jamie tekee niitä joka jouluaterialle, ihastelee niitä, kehuu niitä ja näyttää lähikuvassa, kuinka perunat ovat pinnalta rapeita ja sisältä hötöisen pehmeitä.



Ja Jamie on oikeassa! Hänen paistettujen perunoiden ohjeensa on aivan mahtava. Söisin ilolla vaikka pelkästään näitä perunoita, mutta niille on myös helppo keksiä lisukkeita. Jamie itse paistaa jouluohjelmissaan kalkkunan, mutta muukin liha käy: olen testannut mehevää naudan ulkofilepihviä, ja se oli loistava yhdistelmä. Uutenavuotena Jamien perunoiden kaveriksi tulee vuohenjuustoa ja rucolaa. Namnam.



Nämä perunat ovat monella tavalla mainioita. Maku on aivan mahtava, rakenne ihana, ne valmistuvat puoliksi itsestään eikä niihin tarvita mitään erikoisia raaka-aineita. Niiden tekeminen vie jonkin verran aikaa, mutta se on rentoa aikaa; perunat keittyvät kattilassa itsestään tai paistuvat uunissa kiltisti. Ja se tuoksu, mikä uunista leviää! Taivaallista.



Jamien täydellisten paistettujen perunoiden ohje esiintyy paitsi jouluspesiaaleissa, myös uudessa Juhlaruokakeittokirjassa. Alkuperäisnimi Christmas Cookbook kertoo paremmin, mistä on kyse: muhkea kirja on täynnä joulunajan herkkuja aina tyylikkäistä alkupaloista salaattien ja jälkiruokien kautta juhlaviin juomiin. Mukana on ideoita syötäviin lahjoihin, opas lihan paistamiseen, lukuisia vinkkejä tähteiden uudelleenkäyttöön ja vaikka mitä muuta. Meidän perinteinen jouluateriamme eroaa jonkin verran brittien perinteistä, mutta ehkä juuri siksi kirjan nimi onkin Juhlaruokakeittokirja; näitä reseptejä voi käyttää muulloinkin kuin jouluna. Ainakin näistä mahtavista perunoista tulee varmasti yksi luottoresepteistäni.



Jamien parhaat paistetut perunat

mukaeltu ohje, alkuperäinen Juhlaruokakeittokirjassa

1 kilo perunoita
2 rkl voita
öljyä
1/2 valkosipuli (kyllä, monenmonta kokonaista kynttä)
1/2 nippu salviaa tai rosmariinia
s&p

Pese perunat ja jos ne ovat todella isoja, leikkaa ne kahtia.
Keitä perunoita 15 minuuttia. Kumoa ne sitten lävikköön ja anna valua muutama minuutti.
Ravistele perunoita lävikössä, jotta niiden pinta karheutuu.
Levitä voi uunivuokaan ja kumoa perunat päälle. Mausta suolalla ja pippurilla ja pyörittele perunoita vuoassa niin, että mausteet ja voi leviävät tasaisesti. Vuoan pitäisi olla riittävän iso, jotta perunat mahtuvat siihen ilman että ne ovat päällekkäin.
Riko valkosipulinkynnet painamalla niitä veitsen lappeella, mutta älä kuori. Heittele valkosipulit sinne tänne perunoiden väliin.
Paista 180 asteessa noin tunti, eli kunnes perunat ovat kullanruskeita.
Ota vuoka uunista ja paina jokainen peruna litteämmäksi esim. perunansurvimella, nuijalla, lastalla tms. Lisää salvia tai rosmariini sekä vähän öljyä, jotta yrttien maut korostuvat.
Paista vielä n. 20 minuuttia. Perunat ovat täydellisen rapeita ja kullanruskeita, valkosipulinkynnet ovat karamellisoituneet ja salvia tai rosmariini on antanut upeaa makua ruoalle.
Älä polta kieltäsi kun herkuttelet.

Hyvää uutta vuotta 2018!

Kommentit

  1. Selailin kirjakaupassa tätä kirjaa ja juurikin tämän reseptin luin kokonaan. Mä oon tosi suuri perunafani! Pitääpä taas kokeilla näitäkin ihan tipitarkasti, vaikka samankalytaisia on tullut tehtyä jo ennenkin. Mutta britit kyllä osaa paahdetut perunansa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat niiiiiin ihania! Ja tuo kirja on myös, siinä on vaikka mitä kivoja juttuja :)

      Poista
  2. Jamien perunat näyttää kerrassaan toteuttamiskelpoisilta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Veikkaan, ettei toteutus jää ainutkertaiseksi :)

      Poista
  3. Nämä on ihania. Mä teen vastaavia, mutta paistinpannulla ja vähän pottuja haarukalla murskaten. Käy minkä kanssa vaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miekin oon joskus tehnyt pannulla, mutta uunissa on vielä vaivattomampi. Tehtiin muuten näitä taas eilen!

      Poista
  4. Uuuh, näitä pitää kyllä pistää kokeillen. Jamie on <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jamie tosiaan on <3 Sain joululahjaksi herran uusimman kirjan, jossa kaikki ruoat perustuvat viiteen raaka-aineeseen, ja heti sieltä hyppäsi useita kokeilulistalle.

      Poista
  5. Herkullisen näköiset perunat! Sain itse Englannista lahjaksi Jamien uuden 5 raaka-aineen keittokirjan ja maltan tuskin pitää siitä näppini erossa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miulla on tuo sama kirja, ja sama ilmiö sen kanssa!

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Seuraa Instagramissa @kuudespaisti