Itsenäisyyspäivä: Suomi 100 -herkkutarjotin

Olen ylpeä suomalaisesta ruokakulttuurista. Nyt se on sanottu ääneen. En ehkä itse tee niitä perinteisimpiä kotiruokia (itse asiassa ne ovat miulle melko vieraita), mutta meidän ruokakulttuurissamme on niin paljon muutakin. Koska Kuudes paisti on ruokablogini, käytän tämän hetken ylistääkseni niitä suomalaisen ruokakulttuurin piirteitä, jotka miulle ovat tärkeimpiä, mutta kuulisin mielelläni muidenkin mielipiteitä. Mitä siulle tulee mieleen suomalaisesta ruokakulttuurista?



Kaikki tuntevat Suomen karut olot, jotka vaikuttavat erityisesti siihen, mikä täällä kasvaa ja mikä ei. Juurekset menestyvät, ja suomalainen peruna olisi ihan kansainvälisesti loistava vientituote. Uudet perunat kesällä ovat makeudessaan uskomattoman ihana, helppo ja yksinkertainen herkku, joka kunnioittaa raaka-ainetta parhaimmillaan. Olen myös heikkona nauriiseen, jonka makeansuloinen maku ihastutti jo lapsena. Meillä kasvaa myös upeita marjoja ja sieniä, joita on perinteisesti hyödynnetty esimerkiksi piirakoissa ja hilloissa. Lakkahillo on hurmaavaa ja vadelmat lempimarjojani. Metsä tarjoaa myös riistaa, joka on paitsi loistavan makuista myös niin luonnonmukaista kuin olla voi. Tuhansien järvien maana meillä on myös rikas kalakanta, ja arvostan sitä vaikken itse kalaa syökään.



Suomessa on myös runsas leipäkulttuuri. Rakastan karjalanpiirakoita, en pelkästään siksi että olen itäsuomalainen (syntyjään eteläkarjalainen, nykyään Savossa asuva), ja vielä parempia ovat peruna- ja porkkanapiirakat. Lepuskat kuuluvat myös suosikkeihini. Makea leipä on herkkuani. Tietysti on suomalainen ruisleipä, joka olisi perunan ohella myös ainutlaatuisen hyvä vientituote. Leivän päälle pitää saada jotain ja maitotaloustuotteista nostaisin esille monipuoliset juustot: meillä tehdään erinomaista sinihomejuustoa, kermajuustoa ja vaikka mitä monenlaisia muitakin juustoja.



Mutta tiedättekö mitä arvostan suomalaisessa ruokakulttuurissa eniten? Sen eläväisyyttä, muuttuvaisuutta ja luovuutta. Meillä on omat perinteemme, mutta suomalainen ruokakulttuuri ei ole pelkästään niiden varassa. Kulttuuri, joka ei elä ja muutu, on kuollut kulttuuri. Me otamme avosylin vastaan uudet raaka-aineet, ruokalajit ja ruokailutavat. Kebabista ja pizzasta on tullut tuttuja jo pienillä paikkakunnillakin; epäilemättä siksi että ne ovat paitsi herkullisia myös riittävän tuttuja vaikka ovatkin alunperin muualta. Pasta- ja riisiruoat ovat monen suosikkeja. Kokeilemme kvinoaa, avokadoja, tacoja, basilikaa, granaattiomenaa, munakoisoa ja vaikka mitä muuta. Juuri sitä rakastan eniten suomalaisessa ruokakulttuurissa.



Sitä heijastaa myös Suomen satavuotisjuhlaan kehittelemäni herkkutarjotin. Tämä herkkutarjotin ei vaadi keittiössä raatamista tai pitkän aikavälin valmisteluja: kaupassakäynti ja tarjottavien asettelu riittää. Ainoa varsinainen valmistettava on sienitäytteiset filorullat. Niiden rullaaminen menee samalla periaatteella kuin vuohenjuustolla, aurinkokuivatuilla tomaateilla ja timjamilla täytettyjen filorullien, joten sieltä voi käydä vilkaisemassa tarkempia vaihekuvia. Jos filoa ei löydy, voit käyttää voitaikinaa ja tehdä pasteijoita samalla täytteellä. Kaupan purkkisienet toimivat täytteessä myös hyvin, jos kuivasieniä ei ole.



Omaan itsenäisyyspäivääni kuuluu erittäin olennaisesti Linnan juhlien seuraaminen, joten tämä herkkutarjotin on tarvittaessa kätevä naposteltava Linnan juhlia katsoessa. Se venyy tai kutistuu tarpeen mukaan isolle joukolle tai yhdelle hengelle, se ei vaadi koko päivän käyttämistä keittiössä ja voit muunnella sitä makusi mukaan miten haluat. Muutamia erityisvinkkejä makuyhdistelmistä:

* sinihomejuusto rakastaa päärynää, ja molemmat sopivat joululeivän kyytiin
* persimon ja vuohenjuusto osoittautuivat hyväksi pariksi jo tässä salaatissa
* maitosuklaa ja vuohenjuusto on uskomattoman ihana yhdistelmä! Jos käytät Fazerin sinistä, saat sininen ja valkoinen -ajatuksen mukaan, mutta mikä tahansa muukin hyvä maitosuklaa käy



Sienitäytteiset filorullat

n. 5 dl kuivattuja suppilovahveroita tai vastaava määrä muita mieleisiä sieniä
1-2 sipulia
voita+öljyä
s&p
tuoretta timjamia
100 g valkosipulituorejuustoa
4 filotaikinalevyä
öljyä

Laita sienet likoamaan kylmään veteen, jos ne ovat kuivattuja. Hienonna sipulit
Kuumenna pannulla voi ja öljy. Purista sienistä vesi pois ja paista.
Alenna lämpöä ja lisää sipulit sekä mausteet. Kuullota sipuleita muutama minuutti.
Lisää lopuksi tuorejuusto, sekoita ja ota pois kuumalta liedeltä.

Levitä filotaikinalevy poikittain ja leikkaa se pituussuunnassa neljään osaan esim. pizzaleikkurilla.
Roiski jokaisen suikaleen päälle öljyä.
Laita n. 1 rkl täytettä jokaisen suikaleen päätyyn. Rullaa filotaikinaa niin että täyte jää sisälle. Melko loppuvaiheessa käännä reunat sisäänpäin ja jatka rullaamista suikaleen loppuun saakka.
Toista sama lopuilla filotaikinalevyillä ja täytteellä.
Sivele rullat vielä öljyllä ja paista 180 asteessa n. 20 minuuttia.



Suomi 100 -herkkutarjotin


Juustot
sinihomejuustoa
vuohenjuustoa
mielestäsi suomalaista juustoa (Valion Kareliaa)


Lihat
riimisuolattua poron sisäpaistia

Hedelmät, marjat ja kasvikset
päärynää
persimonia
rucolaa
vadelmia
mustikoita


Leivät
joululeipää
ruisnachoja


Muut
sekalaisia pähkinöitä
sienitäytteiset filorullat


Makeat
lakkahilloa
puolukka-karpalososetta
maitosuklaata
Suomi-konvehteja





Kommentit

  1. Rakastan juuri tälläisiä napostelulautasia ja samalla tyylillä meni meidänkin eilinen juhlinta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä saa muunneltua vaikka millaisiin tarpeisiin ja teemoihin :)

      Poista
  2. Meillä on ihania perinneherkkuja mitä vaalia. Oma suku on puoliksi Savo/Karjala hollilta ja osa Pohjois-Pohjanmaa-Kainuu akselilta ympättynä vielä miehen puolen suvulla rannikolta, niin aikamoinen perinneruokien kirjo on tullut omien juurien ja suvun myötä tutuksi. Ihana sekametelisoppa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau, onpa tosiaan laaja kattaus suomalaisia perinteitä!

      Poista
  3. Tällaiset herkkutarjottimet on vaan niin <3. Jokaiselle jotain ihanaa naposteltavaa. Teen monesti sukujuhliin vastaavia. Helppoa ja aina hyvää.

    VastaaPoista
  4. Suomi on perinneruokien luvattu maa. Jokaisella maakunnalla on omat erikoisuutensa ja se on mieletön rikkaus! Minulle Suomea edustavat eritoten makean veden kalat, riista, ruisleipä, sienet ja marjat. Ja tietysti karjalanpiirakat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mie tykkään käyttää perinteisiä raaka-aineita uusilla tavoilla. Paitsi karjalanpiirakat, niiden pitää olla just sellaisia kuin ovatkin :)

      Poista
  5. Napostelu on ihanaa! Itse vaalin perinneruokia yli kaiken kun Lapista olen kotoisin. Lapissa riittää perinneruokia vaikka muille jakaa. Makoisalle näyttää. Kernaasti istuisin pöytään herkuttelmaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lappi on miulle vieraampi, mutta haluaisin käydä. Täytyy tunnustaa, että eilinenkin ruoka kuittaantui napostelulautasella :)

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Seuraa Instagramissa @kuudespaisti