Kesälomaa Lappeenrannassa

Vietimme hyvän siivun kesästä myös Lappeenrannassa. Tällä kertaa ruoka oli jotenkin erityisen korostuneessa osassa: meitä hemmoteltiin kanttarellikastikkeella, uusilla perunoilla, savulohella, grillatuilla maissintähkillä, vohveleilla, flammkuchenilla, valmiilla aamukahvilla, marjoilla, Il Ugolla, ribseillä, grilliherkuilla... Tämän kaiken lisäksi ehdimme useaan otteeseen torille sekä erinäisiin ravintoloihin. Viimein saapuneesta kesästä nautittiin siis oikein todella.



Lappeenrannan erityisherkkua ovat atomi ja vety. Niille, jotka yhdistävät kyseiset sanat ennemminkin kemiaan kuin herkutteluun, pieni tietoisku: kyseessä on täytetty lihapiirakka, johon saa halutessaan myös mausteita. Atomi täytetään joko keitetyllä kananmunalla tai kinkkusiivulla ja vety molemmilla. Kinkku voi olla savu- tai keittokinkkua. Yleisimmät mausteet ovat ketsuppi, kurkkusalaatti, sinappi, sipuli ja majoneesi, mutta eräässä kojussa saa halutessaan myös tuoresalaattia. Oma atomini on aina atomi munalla, mausteina ketsuppi ja kurkkusalaatti (ja tuoresalaatti).



Atomi ja vety kehitettiin 1960-luvulla astetta tuhdimmaksi evääksi – siitä nimikin: kyseessä on melkoinen pommi. Parhaat atomit ja vedyt saa edelleen Lappeenrannan torilta, mutta niitä voi nauttia myös satamassa. Muualla ei voi. Erityisesti kaikki Lappeenrannan ulkopuolella tarjotut vedyt tai atomit ovat epäilyttäviä harhaoppisia kopioita. Kyseessä on asia, johon suhtaudutaan tunteella.



Lappeenrantaan on viimein tullut kaksi nepalilaista ravintolaa sekä yksi intialainen. Olimme kuulleet näistä hyvää, ja ehdimme loman aikana käydä kummassakin nepalilaisessa. Torin vieressä Oksasenkadulla oleva Dharahara pelasti meidän yllättävältä kaatosateelta. Mieli teki kasvisruokaa, joten otin paneer tikkaa, ja toinen Paistikas päätyi fish masalaan. Alkunaposteltavaksi tuli papadumia ja ruoan kanssa naania. (Voisin elää pelkällä naan-leivällä ja raitalla.) Itse ruoat olivat todella hyviä. Suosittelen!



Toinen nepalilainen, Himalayan Villa, on intialaisravintolan vieressä Koulukadun ja Raatimiehenkadun kulmassa. Menimme sinne heti toisena päivänä melko korkein odotuksin. Emme pettyneet! Himalayan Villa on viehättävä paikka, ja voi että millaista ruokaa. Mie otin kukhuro sekuwan ja toinen Paistikas . Parasta nepalilaista ikinä. Kana oli täydellisen mehevää, maut sopivat erinomaisesti yhteen eikä salaatti tuntunut muodollisuudelta, vaan siihen oli selvästi panostettu. Riehaannuimme ottamaan vielä jälkiruoat, sillä positiivista oli sekin, ettei annoskoko ollut mättöluokkaa. Huikean hyvää.



Lappeenrannasta löytyy myös legendaarinen Tuen grilli. Nimi tulee kai siitä, että grilli on tukenut/tukee SaiPaa, mutta puheessa siitä on tullut Tue. Tue on grillien aatelia (minkäs sille voi, että Lappeenrannassa on parhaan nepalilaisen, italialaisen ja lihapiirakan lisäksi paras grilli). Ruoka on sitä mitä voi olettaakin: hampurilaisia, ranskalaisia, makkaraa ja maitoa. Mutta niin hyvää. Tällä kertaa söin juustohampurilaisen ja isot ranskalaiset, joista vilpittömästi unohdin ottaa kuvan. Toisaalta hampurilaisen ja ranskalaisten kuvaaminen illalla autossa olisi voinut asettaa haasteita. Hyvää oli!



Eikä Lappeenrannan reissua ilman Ristorante Con Amorea, josta kirjoitin tammikuussa ihan oman postauksen. Kertauksena: parasta italialaista koko Suomessa. Con Amoren ruokalista sattui uudistumaan juuri lomamme aikana, joten kävimme kerran syömässä vanhan listan aikaan ja sitten heti seuraavalla viikolla testaamassa uuden listan. Vanhalta listalta nautin nyt jo edesmenneen pizza ortolanan, ja uudelta listalta riemukseni comebackin tehneen linguine alla Norman. Uusi lista houkuttaa muutenkin: miltä kuulostaisi ravioli parma e salvia, pizza primavera tai cannelloni vegetariani?



Con Amoren kahvit ovat myös erinomaisia, samoin viinit. Iloksemme Con Amoressa on arkisin happy hour -tarjous klo 15-17: juustolajitelma sekä lasillinen viiniä 7 €. Kävin äidin kanssa herkuttelemassa viinillä ja juustolla. Lajitelmaan kuului provolonea, pecorinoa ja gorgonzolaa. Viinin sai valita itse. Aivan loistavaa.



Vielä on kesää jäljellä, joten jos liikut Lappeenrannan lähettyvillä, tässä muutama ruokavinkki. Onneksi kaikista edellämainituista herkuista voi nauttia ympäri vuoden!

Kommentit

Suositut tekstit

Seuraa Instagramissa @kuudespaisti