Pehmeät pitaleivät ja tsatsiki

Viime kesänä sain jonkinlaisen kreikkalainen ruoka -innostuksen, minkä seurauksena olen leiponut pitaleipiä useampaan otteeseen. Ne ovat ihania jo sellaisenaan, mutta rakastavat tsatsikin seuraa. Tsatsiki on siitä kiva, että se kannattaa tehdä etukäteen, joten kun pitat ovat höyryävän kuumia, tsatsikin voi vain nostaa esille.

Nämä pitat jäävät pehmeiksi, mutta litteiksi. Ainakaan mie en saa niihin muhkeaa ilmataskua vaikka muuten olen rakenteeseen tyytyväinen. Herkullisia ne ovat näinkin, mutta jos jollain on pomminvarma konsti pitataskuun, kuulisin sen mielelläni.



Pehmeät pitaleivät

4 pitaa

2 1/2 dl kädenlämpöistä vettä
kuivahiivaa
suolaa
6-7 dl vehnäjauhoja
2 tl oliiviöljyä

+ voita

Mie käytän yleiskonetta taikinan tekoon, joten sinne vaan kaikki muu paitsi öljy, ja annetaan koneen vaivata n. 10 minuuttia. Lopuksi lisätään öljy ja kun se on vaivattu joukkoon, jätetään taikina lepäämään tunniksi.
Toki saman voi tehdä käsivoimin, jolloin ensin kulhoon vesi, hiiva, suola ja vähän vehnäjauhoja. Sitten vaivataan taikinaa jauhoja vähitellen lisäten n. 10 minuuttia. Lopuksi vaivataan öljykin joukkoon ja jätetään taikina lepäämään tunniksi.

Tunnin kohottelun jälkeen jaa taikina jauhotetulla pöydällä neljään osaan ja muotoile niistä käsin litteämpiä leipäsiä.

Paista kuumalla, kuivalla valurautapannulla n. 2 minuuttia per puoli. Valmiit pitat voi voidella voilla.


Tsatsiki

3 dl turkkilaista jogurttia
pala kurkkua
1-2 valkosipulinkynttä
sale&pepe

Raasta kurkku ja purista siitä ylimääräinen neste pois. Sekoita se jogurttiin. Mausta.
Hienonna valkosipulinkynnet ja lisää nekin jogurttiseokseen.
Anna tsatsikin tekeytyä jääkaapissa ainakin tunti.

Kommentit

  1. Pitaleipä ja tsatsiki, kumpikin niin hyviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! Siksi niitä olenkin tehnyt vähän liian monta kertaa...

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit