Ruusukaalia, lehtikaalia ja granaattiomenaa

Joulukuu alkaa! Ensimmäinen joulukalenterinluukku, ensimmäiset joululaulut, ensimmäiset glögit... ja ensimmäiset ruusukaalit. Joulupöydässä lapsena (ja oikeastaan edelleen) miulle tärkeimmät o(li)vat äidin tekemä imelletty perunalaatikko ja ruusukaalit. Ei ehkä jokaisen lapsen valinta, mutta mie olin tyytyväinen. (Suklaasta puhutaan sitten erikseen.)

Ruusukaalit ovat mahtavia ihan yksinkertaisesti höyrytettyinä. Sillä tavalla niitä useimmiten teenkin (ja kummasti häviävät). Mietin kuitenkin, että voisihan sitä kokeilla myös jotain ihan varsinaista ohjetta, jotain ihan kunnollista ruokalajia, jonka pääosaa näyttelisi ruusukaali. Tästä päästäänkin tänä syksynä ilmestyneeseen Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin kirjaan Hyvää joulua, joka on ihana kokoelma jouluisia mutta ei aina kaikkein perinteisimpiä ruokaohjeita. Meillä on tapana viettää varsinainen joulu lapsuudenkodeissa, joten en ole päävastuussa joulupöydästä. Sen sijaan miusta on mukavaa tunnelmoida jouluisilla herkuilla jo adventtiaikana, ja Hyvää joulua tarjoaa siihen monta mukavaa ideaa. Kirjan kauniit kuvat on ottanut Laura Riihelä. Ikävä kyllä miulla ei ole kirjaa omana, mutta onneksi on kirjasto.

Paistettua ruusu- ja lehtikaalia kuulosti kirjaa selaillessa niin hyvältä, että sitä oli pakko päästä kokeilemaan. Granaattiomenan punaiset, jalokivimäiset siemenet näyttävät todella kauniilta voimakkaanvihreiden kaalien kanssa. Yrteillä maustetut, pannulla paistetut broilerinfileet sopivat mainiosti tämän kaveriksi. Ohjeessa lukee 4 annosta, mutta kummasti kaksi ihmistä sai pannun tyhjäksi eikä edes tehnyt tiukkaa - ainakaan jos pitää ruusukaaleista vähän liikaakin.Paistettua ruusu- ja lehtikaalia

"4" annosta

alkuperäinen ohje kirjasta Hyvää joulua (Välimäki & Lindholm), esiintyy tässä muokattuna

1 rasia (n. 300 g) ruusukaalia
n. 100 g lehtikaalia
nokare voita
öljyä fetapurkista
sale & pepe
ripaus sokeria
sitruunamehua
granaattiomenan siemeniä

Leikkaa ruusukaaleista kannat pois. Jos uloimmat lehdet näyttävät huonoilta, poista nekin. Leikkaa ruusukaalit pituussuunnassa puoliksi.
Irrota lehtikaalin lehdet lehtiruoteista ja revi tarvittaessa vähän pienemmiksi.
Paista kaaleja pannulla voin ja öljyn sekoituksessa, kunnes ruusukaalit saavat vähän väriä. Mausta.
Puolita granaattiomena ja kaiva lusikalla muutamia pulleita, punaisia siemeniä kaalien päälle.

Kommentit

Suositut tekstit