Nigella Christmas ja ruusukaaleja

Joulunodotteluun kuuluu tietenkin myös jouluisten (ruoka)kirjojen selailu. Tänä vuonna viimein hankin itselleni Nigella Lawsonin joulukirjan, Nigella Christmasin. Kirjaa ei ole suomennettu, mutta jos toinen kotimainen tuntuu englantia luontevammalta, kannattaa tarttua ruotsinnokseen nimeltä Nigella Jul. Nigellahan ei ole mikään vaatimattomuuden kuningatar, mikä kyllä tästäkin kirjasta näkyy. Herkkua on siinä monenlaista...






































Nigella on englantilainen, joten kirjassa on paljon englantilaisia jouluruokaperinteitä. Joulun pääaterian (jolle annetaan monta vaihtoehtoa) lisäksi kirjassa on ohjeita rentoihin joulunaluspäivällisiin, erilaisiin jouluisiin juomiin, ruokalahjoihin ja leivontaan. On maustettuja pähkinöitä, lammastaginea, jouluisia salaatteja, kalkkunaa, kurpitsa-vuohenjuustolasagnea, Mustan metsän martinia, panfortea ja chilihyytelöä. Nigellan kirjoitustyyli on mukavan tuttavallinen, mutta juuri sopivasti brittiläisen yläluokkainen. Meillä myös eräs toinen perheenjäsen pitää Nigellasta; olen tavannut hänet salaa halailemasta kirjaa useamman kerran...



Nigella Christmas toimii kyllä kätevästi tunnelmanluojana. Tämän jälkeen voikin katsoa Pokka pitää -sarjan joulujakson (sen, jossa joulupukin puku on vuorotellen vähän jokaisen yllä) ja brittiläinen tunnelma on taattu. Ei sillä että oikeasti mitään brittiläisestä tunnelmasta tietäisin, mutta kelpaa miulle :)



Toki kirjasta piti jotain kokeillakin. Koska pidän ruusukaaleista normaalia enemmän, valikoin yhden useista jouluisista ruusukaaliohjeista. Kaupassa sattui olemaan violetteja ruusukaaleja, joten nappasin niitä pussillisen. Ohjetta oli pakko oikoa hieman, koska kastanjat eivät vielä ole kovin yleinen juttu täälläpäin. Hyvää tuli ilmankin.



Nigellan ruusukaalit

500 g ruusukaaleja
200 g vihreitä papuja (pakaste)
voita ja öljyä
sale, pepe
sitruunamehua
(kastanjoita, joita ei ole)

Halkaise ruusukaalit pituussuunnassa (ihan pienimmät voi jättää kokonaisiksi).
Sulata pavut.
Paista ruusukaaleja pannulla voin ja öljyn sekoituksessa, kunnes haarukka uppoaa niihin näppärästi.
Lisää pavut ja mausta. Sitruunamehua saa olla melko reippaasti.
Kääntele kasviksia vielä hetken pannulla ja laita sitten tarjolle.


Kommentit

Suositut tekstit