Linssisosekeitto

En oikein tiedä, miten suhtautuisin halloweeniin. Suomalainen pyhäinpäivä on miusta aivan eri asia kuin amerikkalainen lainaserkku. Toisaalta vastustan liikaa amerikkalaistumista (aargh, kopioidaanko tänne seuraavaksi thanksgiving??), mutta toisaalta yllätän itseni piirtelemästä mustalla tussilla mandariinien kylkiin halloween-tunnelmaisia naamoja. Pieni "oli synkkä ja myrskyinen yö" -tunnelma sitäpaitsi on omiaan tähän vuodenaikaan.

Halloweenin teemavärit ovat perinteisesti musta ja oranssi. Oranssi liittyy enimmäkseen kurpitsaan, mutta kun tein linssisosekeittoa, huomasin, että sekin sopii väriltään oivallisesti halloweeniin. Ehkä voin siis tehdä pienen myönnytyksen (kuten ne ilmeikkäät mandariinitkin) ja antaa linssisosekeiton lämmittää, kun tuuli viuhuu nurkissa.Linssisosekeitto

4 isoa porkkanaa
1 sipuli
öljyä
kurkumaa
garam masalaa
(chiliä)
sale & pepe
1,5 l vettä
5 dl punaisia linssejä
1 prk kookosmaitoa

Kuori sipuli ja porkkanat. Paloittele porkkanat ja hienonna sipuli.
Kuullota porkkanat ja sipulit kattilassa. Lisää mausteet. Öljyyn lisätty kurkuma värjää tehokkaasti keiton (öljyyn lisätty kurkuma värjää tehokkaasti myös KAIKEN MUUN). Lisää vesi ja keitä noin 15 min.
Huuhtele linssit ja lisää ne kattilaan. Keitä taas noin 15 minuuttia.
Soseuta keitto sauvasekoittimella.
Lisää kookosmaito. (Jos kookosmaito ei purkissa näytä maitomaiselta vaan osittain jähmeältä ja osittain nestemäiseltä niin ei hätää, sellaiselta sen kuuluukin näyttää.)
Hauduta vielä viitisen minuuttia.
Herneenversot ja lämmin leipä sopivat ihanasti linssisosekeiton kanssa.


Kommentit

Suositut tekstit