Shakshouka

*Päivitetty ja uudelleenjulkaistu

Joskus kannattaa lukea lastenkirjoja. Saattaa tutustua esimerkiksi erinomaiseen tukholmalaiseen yksityisetsivään, joka tutkii milloin ruotsalaisen pikkukylän arvoitusta, milloin Lontoossa ensiluokkaiseen lontoonsumuun katoavia epäilyttäviä hiippareita ja milloin Ranskassa linnaa, joka on ilmiselvä Tapaus Marenki.

Apunaan Totte Svenssonilla on herra Omar, johon hän tutustui ostettuaan tältä lentävän maton (näppärä kulkuneuvo kiireiselle yksityisetsivälle). Herra Omar Arabian aavikoilta on äärimmäisen kohtelias, sulavaliikkeinen ja mikä tärkeintä: "hänen silmänsä olivat tutkimattoman tummat kuin itämaiden yö".

- Annan suuren arvon sille, että sain tehdä tuttavuutta Tapaus Marengin kanssa, vaikka omalta vähäiseltä osaltani soisin kuitenkin etusijan oman maani vaatimattomalle vihannesruokalajille nimeltä chepchouka. 

Åke Holmberg: Totte Svensson Pariisissa



Herra Omar muistelee chepchoukaa niin tehokkaasti, että nälkäisen lukijan on pakko ottaa selvää, mistä oikein on kyse. Chepchouka, shekshouka, shakshouka, shakshuka - rakkaalla lapsella on monta nimeä. Ja sukulaisia myös: meksikolainen (vai lieneekö tex mex?) keittiö tuntee samantyyppisen ruoan nimellä huevos rancheros, ja italialaisilla on uova in purgatorio eli munat kiirastulessa (hui!). Perusidea on kovinkin simppeli: tomaatteja jossain muodossa pannulle, annetaan muhia kastikkeeksi, johon loppuvaiheessa rikotaan haluttu määrä munia kypsymään. Lisäksi pannulle voi heittää erilaisia kasviksia ja mausteita, joten shekshouka toimii erinomaisesti myös mitä sattuu olemaan -ruokana. Allaoleva shekshouka on simppeli perusversio. Jeera (eli juustokumina eli roomankumina) tuo siihen sopivan eksoottisen vivahteen.

Ps. Jos Omar muistelee kaiholla shekshoukaa (sekä kahvia), entäs Totte Svensson? On hänelläkin toki heikko kohtansa: laiskiaispullat.

- Mieluisa yllätys, sanoi Svensson. - Saanko tarjota laiskiaispullan?
- Herra Svenssonin tarjoamat laiskiaispullat ovat minulla mieluisassa muistissa jo aikaisemmilta kerroilta, ja mitä suurimmalla mielihyvällä herkuttelen niillä jälleen teidän seurassanne.
- Neiti Jansson! huudahti Svensson. - Olkaa hyvä ja tilatkaa Ruusu-leipomosta 14 pullaa. Täytettynä.
Ruusu-leipomo oli nimittäin ainoa paikka koko kaupungissa, mistä laskiaispullia sai muulloinkin kuin laskiaisena. Svensson piti tavattomasti laskiaispullista. Laskiaispulla kädessä hän parhaat älynväläykset sai. Mutta niissä piti olla täytettä, ja paljon.
Pullat tulivat tuota pikaa, ja ne olivat erinomaisia - kauniisti kypsyneitä ja hyvin täytettyjä. Ne pursuivat kermavaahtoa. Neiti Jansson kattoi kahvipöydän, ja seurue istuutui pöytään.

Åke Holmberg: Totte Svensson Lontoossa



Shakshouka eli Herra Omarin chepchouka

4 annosta

2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
loraus öljyä
1 iso paprika
chiliä
jeeraa
2 prk tomaattimurskaa
suolaa, pippuria, sokeria ja timjamia
2 kananmunaa per syöjä
fetaa
basilikaa

Hienonna sipulit ja kuutioi paprika.
Lorauta öljy pannulle ja kun se on lämmintä, heitä pannulle sipulit ja kuullota keskilämmöllä n. 10 min.
Lisää valkosipulit ja jatka kuullotusta pari minuuttia.
Lisää chili, jeera ja paprikakuutiot. Sekoita ja anna kypsyä n. 5 min.
Lisää tomaattimurska ja mausta. Kiehauta ja hauduta sitten kannen alla noin vartti.
Riko munat yksitellen kuppiin (älä riko munien rakennetta - keltuainen saa siis olla kokonaisena) ja hulauta ne yksitellen tomaattikastikkeeseen. Anna kypsyä kannen alla noin 10-15 minuuttia. Murustele lopuksi päälle fetaa ja koristele basilikalla.

Jos teet parin päivän annoksen, niin kypsennä kerralla kuitenkin vain yhden päivän munat. Seuraavana päivänä lämmitä kastike ja lisää sinne taas uudet munat kypsymään.

Kommentit

  1. Shakshouka on niin hyvää ihan minkä nimisenä tahansa :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kirjavinkistä! Varsin mainion oloinen shakshuka, hyvä herra Omar!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herra Omar on kaikinpuolin mainio tapaus ja Totte Svensson-kirjat ehdottomasti tutustumisen arvoisia!

      Poista
  3. ... ja Turkissa menemen ja Tunisiassa ojja :-) Shakshouka taisi olla ihan blogini ensimmäisiä reseptejä ja nyt se on päätynyt kirjaanikin <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nekin vielä! Vaikuttaa muuten mielenkiintoiselta kirjalta :)

      Poista
  4. Tämä on ruoka, joka kyllä pitäisi tehdä.. roikuu tekolistalla.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Seuraa Instagramissa @kuudespaisti