Omarinen omenapiirakka

Sain ihania kotimaisia omenoita ja ensimmäinen ajatus oli: omenapiirakkaa! Eikä mitä tahansa omenapiirakkaa, vaan omar-omenapiirakkaa. Omarithan ovat lappeenrantalaisia, kuten kaikki muutkin nykyisen Fazerin karkit; kaikki suklaat taas tehdään Vantaan Fazerilassa ja purukumit Karkkilan tehtaalla. (Entinen) Chymoksen tehdas (kuten sitä sitkeästi nimitän) sijaitsee ihan keskustan tuntumassa, ja sieltä pöllähtelee milloin minkäkinlaisia tuoksuja, joiden perusteella voi päätellä, onko tehtaalla nyt kenties Omar-päivä vai tehdäänkö salmiakkia vai... (Sivumennen sanoen asuisin mieluummin sen tehtaan lähellä kuin Kaukaksen tehtaan kupeessa. Sellu- ja karamellitehtaan aromit ovat hieman eri luokkaa...)

Pienoisen ongelman tuotti se, etten yhtään muistanut, minne olin omar-omenapiirakan ohjeen jemmannut noin viisi vuotta sitten, kun viimeksi tein tätä piirakkaa. Muistin kyllä, mistä blogista se oli (Kissankehto), mutta kun sitäkään blogia ei enää sellaisena ole olemassa. Ohjeesta siis kaikki kiitos sen alkuperäiselle tekijälle, vaikken nyt suoraan voikaan linkkiä laittaa.



Tässäkin tapauksessa auttoi vanha kunnon konsti: nuku yön yli. Aamulla keksin vielä sen viimeisen Varman Säilytyspaikan, ja sieltähän se sitten löytyi. Tahmainen, luotettava, paperille tulostettu ohje. Käytin muuten ensimmäistä kertaa leivonnassa raakaruokosokeria, ja hyvinhän tuo toimi. 



Omarinen omenapiirakka

Pohja:

125 g voita
1 1/2 dl sokeria
1 kananmuna
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. 
Lisää kananmuna ja vatkaa edelleen. 
Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita ne sitten voi-sokeri-munavaahtoon (älä enää vatkaa). Kääräise tuorekelmuun ja laita hetkeksi jääkaappiin. 

Täyte:

omenoita (miulla oli 8 erikokoista kotimaista omenaa)
n. 1 dl fariinisokeria
n. 1 dl vettä
Omar-karamelleja (miulla oli 16 kpl)
ripaus kanelia

Lohko omenat. Laita kaikki täytteen ainekset kattilaan ja keittele, kunnes liemi sakenee siirappimaiseksi. 

Ota pohja jääkaapista ja painele se piirakkavuokaan. Levitä päälle täyte. Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia (alkuperäisessä ohjeessa sanotaan 30-45 min. ja todetaan, ettei tuntikaan haitannut...)
Kaveriksi sopii aika hyvin vaniljajäätelö. 

Kommentit

Suositut tekstit

Seuraa Instagramissa @kuudespaisti